Trudnoća nakon 35. godine: Rizici, ali i prednosti s kojima je dobro upoznati se

0
Radiosarajevo.ba
Trudnoća nakon 35. godine: Rizici, ali i prednosti s kojima je dobro upoznati se
Foto: Freepik / Trudnoća / Ilustracija

Sve više žena danas odlučuje postati majka nakon tridesete, mijenjajući tradicionalne obrasce i podižući prosječnu starost rodilja.

Iako su zdrave trudnoće i zdrava djeca mogući u zrelijoj dobi, trudnice starije od 35 godina trebale bi biti svjesne potencijalnih rizika i poduzeti mjere za očuvanje vlastitog i djetetovog zdravlja.

Neki od rizika koji se povećavaju nakon 35. godine uključuju preeklampsiju, gestacijski dijabetes, pobačaj, potrebu za carskim rezom, prijevremeni porod, nisku porođajnu težinu i povećanu vjerojatnost poremećaja kromosoma u djeteta, poput Downovog sindroma.

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Međutim, istraživanja također ukazuju na određene prednosti kasnijeg majčinstva, uključujući veće prihode i potencijalno zdraviju i bolje obrazovanu djecu.

Kako biste povećali šanse za zdravu trudnoću nakon 35. godine, evo nekoliko ključnih savjeta:

Rani znakovi trudnoće: Kako prepoznati da ste u drugom stanju prije nego što test kaže 'da'?

Rani znakovi trudnoće: Kako prepoznati da ste u drugom stanju prije nego što test kaže 'da'?

Posjetite doktora prije začeća: Konsultacija s doktorom prije nego što odlučite zatrudnjeti može pružiti važne informacije o vašem zdravlju i savjete o pripremama za trudnoću.

Ranu prenatalnu njegu: Redovita prenatalna skrb od početka trudnoće ključna je za zdravlje majke i djeteta. Redoviti liječnički pregledi, edukacija i podrška pridonose sigurnijoj trudnoći.

Razgovarajte o prenatalnim testovima: Razgovarajte sa svojim doktorom o dostupnim prenatalnim testovima, razumijevanju rizika i dobrobiti svakog testa te donošenju informiranih odluka.

Uzimanje prenatalnih vitamina: Folna kiselina, posebno važna u prvim mjesecima trudnoće, pomaže u prevenciji ozljeda mozga i leđne moždine djeteta. Razgovarajte s doktorom o odgovarajućim količinama folne kiseline i drugih vitamina.

Briga o vlastitom zdravlju: Zdravlje majke izuzetno je važno. Redovito praćenje liječničkih pretraga, uravnotežena prehrana, kontrola tjelesne težine i umjerena tjelesna aktivnost pomažu očuvati dobrostanje majke i djeteta.

Ako vaša beba kiše, nemojte odmah pomisliti da je prehlađena, ovo može biti razlog

Ako vaša beba kiše, nemojte odmah pomisliti da je prehlađena, ovo može biti razlog

Izbjegavajte alkohol i pušenje: Nula tolerancija na alkohol i pušenje važna su pravila tokom trudnoće. Oba faktora mogu značajno utjecati na zdravlje djeteta i porođajnu težinu.

Kontrola krvnog pritiska i šećera: Redovito praćenje krvnog pritiska i razine glukoze u krvi važno je kako bi se rano otkrili i liječili potencijalni problemi poput preeklampsije i gestacijskog dijabetesa.

U zaključku, iako trudnoća nakon 35. godine može nositi određene izazove, s pravilnom skrbi i pažnjom, mnoge žene uživaju u zdravim trudnoćama i rađaju zdravu djecu. Važno je slijediti liječničke preporuke, voditi brigu o vlastitom zdravlju i pratiti trudnoću sa znanjem i svjesnošću, piše Zadovoljna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije