Ovo su razlozi zašto ste stalno gladni, iako ste upravo jeli

Radiosarajevo.ba
Ovo su razlozi zašto ste stalno gladni, iako ste upravo jeli
/ JU ‘Čika Jova Zmaj’ Foča
Osjećaj gladi je stvarni signal tijela koji je nemoguće ingorisati, no postoje ljudi koji mnogo češće osjećaju glad, čak i nakon što su nedavno zadovoljili tu potrebu.

Potreba za hranom može biti povezana sa signalima mozga koji su lažni, a brojni su razlozi zbog čega tijelo tako reaguje, prenosi Express.

Spavanje
Stalna glad može biti posljedica neprospavane noći. Premalo sna povezuje se s visokim nivoom hormona grelina koji potiče želju za hranom, a tijelo u takvim trenucima traži namirnice bogate ugljikohidratima i visokokaloričnu hranu. Na taj način želi nadomjestiti energiju koju nije dobilo spavanjem.

Dan prije
Ako ste se probudili u gladnoj agoniji, za sve je krivo preveliko uživanje u hrani dan ranije. Pretjerivanje s jelom dramatično mijenja nivo šećera u krvi zbog čega mozak misli da organizmu treba još hrane, odnosno da nije sit.

PMS
Tokom PMS-a povećava se proizvodnja progesterona što prati stalna želja za hranom. Osim porasta apetita, progesteron potiče nezadovoljstvo vlastitim izgledom i tijelom.

Doručak
To je najvažniji obrok u danu pa treba paziti šta se jede. Ne pojedete li dovoljno ujutro, tijelo će stalno tražiti još. Najbolje je započeti hranom bogatom proteinima i vlaknima koja pruža duži osjećaj sitosti. To će spriječiti stalno posezanje za grickalicama i desertima. Doručak od 300 do 400 kalorija zasitit će vas do ručka.

Poremećaj hormona
Kod prekomjernog osjećaja gladi koji se ne može kontrolisati, uzrok može biti poremećaj hormona u obliku prekomjernog rada štitnjače i sličnih stanja, a to svakako treba istaknuti svome ljekaru.

Žeđ
Organizam na žeđ reagira slično kao i na nenaspavanost, pa traži energiju koja mu nedostaje. To se često manifestira kao glad iako je zapravo riječ o žeđi. Najlakše ju je prepoznati tako da zamislite veliki obrok, a ako se on ne čini privlačan, zamijenite ga vodom. Stručnjaci za mršavljenje svojim klijentima također preporučuju ispijanje čaše vode prije obroka jer smanjuje apetit.

Dosada
Neurotransmiter dopamin pokreće organizam, a povezuje se s motivacijom i stimulacijom. On stvara osjećaj ugode prilikom jedenja, pa kad se javlja dosada ili nezadovoljstvo, mozak traži hranu kako bi potaknuo proizvodnju dopamina.

Stres
Želja za hranom pod stresom zapravo je evolucijsko naslijeđe. Kad je pod stresom srce brže kuca, a mišići se zagrijavaju pa im nakon što se stanje smiri treba energije kako bi se odmorili, a to je hrana. Javlja se želja za masnom hranom i namirnicama koje obiluju šećerom.

Lijekovi
Lijekovi poput onih za artritis ili protiv alergija stimuliraju apetit. Jednom kad ih se prestane koristiti, želja za hranom se smanjuje, no kod hroničnih bolesti koje iziskuju stalno uzimanje lijekova najbolje je posavjetovati se s ljekarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije