Ovo su namirnice koje će vam pomoći da postignete miran san

Radiosarajevo.ba
Ovo su namirnice koje će vam pomoći da postignete miran san
Pixabay / Ilustracija
Osnovne stvari koje nas čine zdravim su ishrana, spavanje, svakodnevna tjelovježba. Međutim mnogi, često imaju problema s drugim navedenim.

Nedavna istraživanja su pokazala da ono što jedemo itekako utječe na to kako ćemo spavati, ali i to kako spavamo na prehranu. 

Istraživanje na Pennsylvania University pokazalo je da ljudi čija je ishrana bila niska hranjivim tvarima kao što su alfa karoten, selen, lauric kiselina i kalcij, imaju veće poteškoće sa snom. Istraživači su također povezali nedostatak kalorija, ugljikohidrata, vitamina C, kalija, i obične vode s problemima spavanja.

Evo šta trebate jesti za bolji san.

Mrkva

Alfa karoten koji se nalazi u mrkvi, najviše utječe na dobru kvalitetu sna. Konzervirane mrkve, sok od mrkve, sirova ili smrznuta - svejedno je jedite za bolju san, piše Huffington.

Sok od višnje

Jedna studija koju su proveli istraživači lista Journal utvrdili su da sokovi iz višnje mogu donijeti dugotrajniji i "čvršći" san. Trebali biste svaki dan pola sata nakon buđenja i pola sata prije spavanja, popiti čašu soka od višnje.

Orasi

Orasi su dobar izvor melatonina, hormona našeg "unutrašnjeg sata" koji regulira spavanje. Istraživači na University of Texas otkrili si da štakori hranjeni orasima dosta duže i bolje spavaju, pa se pretpostavlja da imaju isti učinak i na ljude. 

Grčki jogurt

Grčki jogurt je dobar izvor proteina, kalcija i vitamina B12, koji su neophodni za miran san. Također može biti dobar izvor vitamina D, kalija i drugih hranjivih tvari. Jogurt čini da vam dan bude dobar ili da vam vrijeme prije spavanja bude ugodno. Možete ga čak i kombinirati s drugim namirnicama poput oraha, sjemenko, voća i kakaa.

Sjemenke tikve

Sjemenke tikve bogate su vitaminom E, manganom, magnezijem, proteinima i željezom. Da biste dobili najbolji učinak, dobro je jesti ih pržene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije