Ovo su najsigurniji znaci da je meso zdravo i kvalitetno

Radiosarajevo.ba
Ovo su najsigurniji znaci da je meso zdravo i kvalitetno
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Naći dobar komad mesa teško je pronaći, pogotovo u velikim trgovačkim centrima.

Evo nekoliko savjeta koji mogu biti važni u potrazi za kvalitetnim mesom, piše Atrijum.

Mljeveno meso

Najsigurnija opcija je  ona kada ga mesar melje pred vama. Sve drugo je nesigurno, tim više što meso jednom kad se usitni, ne može dugo stajati, te se treba potrošiti za jedan, maksimalno dva dana.

Biftek

Ovaj najkvalitetniji komad junećeg ili goveđeg mesa, koji se, više ili manje pečen, priprema na žaru, prije svega  mora biti svjetlije boje i pun čvrstine. Ako je sive boje i pun vode, najvjerojatnije je bio smrznut.

Teleća jetrica

Poslastica je ovo koju građani rado kupuju, a ako je vidite u mesnici, znači da je i ostalo meso svježe. Jetrica se prodaje i konzumira svježa, te je nije preporučljivo zamrzavati. Ako je zdrava, onda je čvrsta i krvava, a ako nije, po neugodnom mirisu sve će vam biti jasno.

Juneća plećka

Ako je zdrava i “friška“, u oči će vam odmah upasti zdrava, crvena, lijepa boja mesa i čvrsta tekstura. Primijetite li primjese sive ili crne boje, upitne je svježine.

Teleći orah

Ova delikatesa odlikuje se svijetlom bojom i čvrstinom te mirisom svježeg mesa. I u ovom slučaju vrijedi da primjese sive ili tamnije boje na mesu otvaraju sumnju da nije svježe. Mada, poznato je kako je teletina iznimno osjetljiva i reagira s okolinom, pa ponekad meso zna poprimiti boju podloge, što ne znači da je pokvareno.

Piletina

Piletina mora biti normalnog mirisa, svijetle boje, a ne smije biti tamna oko kosti i mlohava, jer to znači da je stara. Što se tiče puretine, obratite pažnju da su krila i prsa nježno roze boje, te da je zabatak malo tamniji, što je sasvim normalno i ne znači da puretina nije svježa. Zelenkasta boja puretine znači da je meso staro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije