Ovo su jela koja (ne) treba pripremati s maslacem

Radiosarajevo.ba
Ovo su jela koja (ne) treba pripremati s maslacem
Coolinarika / Ilustracija/maslac

Bez maslaca kolači namaju tako bogat okus, a slastice poput kroasana ne bi ni postojale. Neki ljudi preferiraju maslac zamijeniti margarinom, uljem... ali u nekim je jelima jednostavno nezamjenjiv. No, i najveći ljubitelji putera moraju priznati da njihova najdraža masnoća u nekim jelim jednostavo ne funkcionira i da je maslac bolje zaobići. U kojima je super, a u kojima sve pokvari?

Ova jela svakako pripremati s maslacem:

1. Kolači

Kad je riječ o pečenju kolača, tu ne bi trebalo biti kompromisa. Uvijek bi trebalo izabrati maslac. Njegov bogat okus u ustima ostavlja osjećaj da je kolač bogat i raskošnog okusa. Kolači pripremljeni s margarinom imaju laganiju teksturu zahvaljujući većem udjelu vode u margarinu, a i okus je drukčiji. Ako već jedemo kolače, glasamo za raskoš putera! Kad je bal, nek' je bal, piše portal Miss7.

2. Umaci

U klasičnoj francuskoj kuhinji je neizostavno ubaciti komad hladnog maslaca u umak ili supu pri kraju kuhanja. Svakom jelu to daje sjajan finiš i bogat okus, a sve postignuto sa skoro pa ništa truda. Isprobajte kada sljedeći put budete pripremali umak od paradajza - isprva se čini da te dvije namirnice ne idu zajedno, ali rezultat je božanstven.

3. Lisnato tijesto

Stotinu mekih slojeva tijesta na kroasanu možemo zahvaliti puteru bez kojeg bi priprema lisnatog tijesta bila nezamisliva. Maslac se sastoji najvećim dijelom od masnoće, ali ima i nešto vode. Ako je hladan kad se stavlja u pećnicu, ta će voda brzo hlapiti stvarajući paru koja će se ostati zarobljena u tijestu i evo finog pahuljasto mekoga kroasana ili kolača. To je također i objašnjenje zašto se lisnato tijesto prije pečenja treba ohladiti. Nikad ne preskači taj korak!

4. Krema za ukrašavanje torti

Krema za ukrašavanje, ili na engleskom buttercream je napravljena, gle čuda, od maslaca. I može se napraviti vrlo lako za 10 minuta. Treba vam 125 grama omekšanog maslaca (ne rastopljenog!) , 200 grama šećera u prahu i tri supene kašike mlijeka. Prvo umutite maslac i šećer, pa dodate mlijeko i još malo miksate. Lako, zar ne? Stoga ne nasjedajte na neke instant kreme...

5. Smeđi preljev

Ovo je najlakši preljev (ili umak) za napraviti: jednostavno zagrijete puter u tavi na srednje jakoj vatri dok sva voda ne ishlapi, a puter poprimi lagano smeđu boju. Ovaj smeđi preljev možete zaliti preko tortelina ili raviola, kuhanog povrća, a ako u mjemu prepržite krušne mrvice bit će još bogatiji dodatak, na primjer kuhanim štruklima ili na pari kuhanom povrću poput brokule, cvjetače i slično. Bez problema ovako pripremljen maslac možete dodati i bilo kojem receptu koji zahtjeva maslac.

6. Na stejku

Dobar stejk mnogi vole pojesti serviran s komadom maslaca na vrućem mesu. U maslac se prije toga može umiješati i začinsko bilje po želji, no onda se on mora opet ohladiti i stvrdnuti tako da se na stejku polako topi. Mljac! Ovo stvarno ne bi bilo u redu napraviti s margarinom.

Ova jela nikako nije dobro pripremati s maslacem:

1. Pržiti meso

Svaka vrsta masnoće na određenoj temperaturi počinje goriti i dimiti se. U slučaju maslaca, ta je temperatura relativno niska, tako da je bolje upotrijebiti neku drugu masnoću za pečenje kotleta, telećih odrezaka ili pilećih prsa.

2. Tortilje

Pečete li sami tortilje, ako ni zbog čega drugoga, zato bi trebali u frižideru imati svinjsku mast.  Pokušaš li ih napraviti s puterom, voda u njemu će sve pokvariti. Mast ima savršenu konzistenciju i neutralan okus, bit će to najbolje tortilje iz kućne radinosti ikada.

3. Pečeni krompiri

Želite li da pečeni krompiri budi hrskavi, (a ko ne želi!) nemojte ih peći na maslacu. Bolje upotrijebite ulje - maslac će ih učiniti gnjecavima, bez čvrste korice, navodi portal Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije