Ovo su idealne namirnice za zdravo mršavljenje

Radiosarajevo.ba
Ovo su idealne namirnice za zdravo mršavljenje
Foto: Ilustracija / Voće i povrće
Sa svih strana slušamo o hrani koju ne bismo trebali konzumirati dok smo na dijeti ili kada jednostavno pazimo na prehranu. Međutim, postoje određene namirnice koje su obavezne za zdravo mršavljenje i koje bi trebali imati u kući.

Te namirnice, ne samo da pomažu kod mršavljenja, već opskrbljuju tijelo hranjivim tvarima koje su potrebne da čovjek ostane zdrav.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput salate, blitve i zelja, je izvrsno za zdravlje i mršavljenje. Sadrži puno željeza, koji smanjuje šanse za anemiju. Anemija može uzrokovati probleme s gubitkom težine. Zeleno lisnato povrće sadrži malo kalorija, a vrlo je hranjivo i bogato mikronutrijentima i vlaknima. Ovo povrće može se pripremiti kao varivo, salata i smoothie, ali je važno da se što manje termički obrađuje kako bi zadržalo što više zdravih sastojaka.

Crvena paprika

Crvene paprike su pune vitamina C, vitamina B skupine i prehrambenih vlakana. Potrebna vam je samo jedna paprika kako bi unijeli 100% preporučene dnevne količine vitamina C. Paprike su odlične za mršavljenje jer imaju malo kalorija, a dovoljno su slatke za užinu. Mogu se koristiti kao dodatak jelima, a možete od njih napraviti i punjene pečene paprike.

Jogurt sa manjim udjelom masti

Jogurt je odličan izbor za dijetu, a onaj sa manjim udjelom masti ima prednost za vrijeme provođenja dijete. Sadrži kalij, fosfor, jod, riboflavin, cink i vitamin B12.Kalij pomaže u izbacivanju viška soli iz tijela, što može dovesti do smanjenja krvnog pritiska. Grčki jogurt je odličan izbor za dijetu jer sadrži visoki udio proteina. Možete ga kombinirati s voćem i napraviti ukusan parfait za doručak ili ga dodati u supu kako bi ju učinili kremastom. Također je dobar kao zaseban obrok za užinu, a može se pretvoriti u zdrave umake od jogurta koji se mogu jesti uz povrće, meso i salate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije