Umiruju i idealne su za nesanicu: Biljke koje su idealne za spavaću sobu

0
Radiosarajevo.ba
Umiruju i idealne su za nesanicu: Biljke koje su idealne za spavaću sobu
Foto: Pixabay / Ilustracija

S obzirom na činjenicu da biljke proizvode kisik, dobro ih je imati u sobi. Iako i one, s druge strane trebaju kisik, uvijek ga stvaraju više nego što ga potroše. Dakle, vaše brige i otpori vezani uz zelenilo u spavaćoj sobi skroz su neopravdani.

Ono što na biste trebali paziti jeste da vam biljka nema intenzivan miris, te da joj date što više svjetla. Dakle, prozorska daska ili mjesto uz prozor idealna je pozicija.

Donosimo vam biljke koje su idealne za spavaću sobu, umiruju i osvježavaju, a istovremeno ne zauzimaju mnogo prostora.

Crvena dracena

Vizualno atraktivna dracena vrlo je korisna u spavaćoj sobi, uklanja toksine poput formaldehida, ksilena i trikloretilena. Smjestite ih u spavaće sobe koje imaju dosta sunca te imajte na umu da mogu narasti i do jedan metar.

Dracena - undefined

Pixabay: Dracena

Lavanda

Jedan od najčešćih prirodnih lijekova, lavanda je korisna za mnoge stvari, kao miris za sapune, šampone ili tjeranje komaraca te osvježavanje garderobe ili stana. Lavanda pruža ugodan miris te pomaže u liječenju nesanice, ali i tjeskobe jer ima veliko umirujuće tj. sedativno djelovanje.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Gardenija

Ima vrlo ugodan miris što je važno za spavaće sobe te djeluje umirujuće te čisti zrak. No vrlo je osjetljiva, tako da je morate redovno zalijevati i staviti na svijetlu poziciju, ali ne direktno na sunce. Također, gardenija voli vlažna mjesta. Tek tada će procvjetati.

Gardenija - undefined

Pixabay: Gardenija

Aloa

Nezahtjevne aloe uklanjaju štetne hemikalije u zraku, a svijetlim pjegama na svojim mesnatim listovima ukazuju da je zrak u kojem se nalaze onečišćen, prenosi Vecernji.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije