Ovo posuđe koristimo svaki dan, a vrlo je moguće da je zaraženo salmonelom: Obavezno obratiti pažnju

0
Radiosarajevo.ba
Ovo posuđe koristimo svaki dan, a vrlo je moguće da je zaraženo salmonelom: Obavezno obratiti pažnju
Foto: Pexels / Ilustracija / Posuđe

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine u Americi ima 1,35 milijuna infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva. I u Hrvatskoj je jedna od opasnijih crijevnih zaraznih bolesti upravo salomonela.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Journal of Food Protection, provedeno je na 317 odraslih osoba koje su imale zadatak pripremati iste pureće hamburgere u kuhinjama različitih veličina. Nisu ni slutili da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu.

Mljevenoj puretini prethodno je ubrizgana hemikalija koja djeluje slično onome što bi učinila salmonela kada zarazi neku površinu.

Spektakl u svemiru: Uskoro ćete na nebu vidjeti nešto što se doživi samo jednom u životu

Spektakl u svemiru: Uskoro ćete na nebu vidjeti nešto što se doživi samo jednom u životu

Nakon kuhanja, iz kuhinja su uzeti uzorci na salmonelu. Predmeti s najvećom učestalošću kontaminacije bili su spremnici začina. Kontaminacija je otkrivena u gotovo polovini njih. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 posto boca deterdženta, dok ostali artikli uopće nisu bili kontaminirani.

Dr. Donald Schaffner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi nakon jela i kuhanja ne brišu posude sa začinima. Istraživanja su pokazala da svaki pribor koji dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminiran i toga moramo biti svjesni.

Obratite pažnju na prljave ruke, kuhinjski pribor i radnu površinu. Izbjegavajte jesti nedovoljno kuhano meso, kolače sa sirovim jajima, kuhanu hranu koja je dugo stajala izvan frižidera te jela koja su podgrijavana nekoliko puta, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije