Ovo niste znali: Veš mašina bolje radi ako se stavi u ovu prostoriju

2
Radiosarajevo.ba
Ovo niste znali: Veš mašina bolje radi ako se stavi u ovu prostoriju
Foto: Promo / Sušilica za veš

Uske kamene, popločane ulice, šarene fasade i grilje, tegle s biljkama, pokoje biciklo i naravno čista odjeća raširena po štrikovima između zgrada. Ovo je otprilike opis klasičnih gradskih jezgri na različitim lokacijama u gradovima.

Upravo je šarena, mirišljava odjeća ta zbog kojih ulice odišu posebnim šarmom. 

Važno je znati gdje trebamo sušiti veš jer nije svejedno, a otkrit ćemo vam i zašto.

Sead Turčalo: EU i NATO integracije - razbijanje mita o odvojenim putanjama za BiH

Sead Turčalo: EU i NATO integracije - razbijanje mita o odvojenim putanjama za BiH

No, koje su moguće posljedice takvog sušenja veša?

Ako se upuštamo u sušenje vani trebamo biti svjesni toga da sunčeva svjetlost izbjeljuje našu odjeću zbog čega ona može izgledati iznošeno i staro. Postoje komadi koji se mogu prati isključivo na najnižim temperaturama, tako da se postavlja pitanje - može li se ta odjeća uopće sušiti na zraku?

Dosta vam je peglanja: Kako mogu pomoći samo dvije kocke leda

Dosta vam je peglanja: Kako mogu pomoći samo dvije kocke leda

Također, veš može pokupiti i vanjske mirise ili one koji dolaze iz susjedove kuhinje. Osim toga, takva odjeća zahtijeva poseban tretman i dodatke za pranje, poput omekšivača, jer bez njih može biti suha i gruba za našu kožu.

Osim što je štetno za našu odjeću, ponekad je, uprkos šarmu, nepovoljno i za izgled lokacije. U nekim su gradovima lokalne vlasti smatrale da takvo sušenje odjeće narušava izgled i utisak o gradu, zbog toga još 2019. godine donešene su zabrane.

A da bi se svi ovi problemi s vešom izbjegli, najbolje rješenje je ulaganje u sušilicu. Uz nova tehnološka rješenja, sušilice su postale sinonimi za uređaj koji je potreban u današnjem svijetu napredne tehnologije. One su danas široko dostupne, prihvatljivih cijena, malih dimenzija i gotovo su nečujne, a uveliko nam olakšavaju život.

Prije nego li odete u kupovinu, dobro razmislite o tome gdje ćete je pozicionirati kako ne biste narušavali njenu funkcionalnost, ali ni izgled doma. Izdvajamo samo neke od ideja gdje ih možete smjestiti.

Preko noći ste ostavili mokar veš pa mašina ima neugodan miris? Riješite ga se sa samo dva sastojka

Preko noći ste ostavili mokar veš pa mašina ima neugodan miris? Riješite ga se sa samo dva sastojka

Kada bismo postavili pitanje gdje smjestiti veš mašinu ili sušilicu veša u domu, većina bi odgovorila – u kupatilu, a upravo ona i jeste najčešće rješenje za postavljanje ovih uređaja. Tako prljavu odjeću, koju skinemo sa sebe prije tuširanja, ostavljamo odmah u kupatilo gdje će se prati i iz nje izaći suha i mirišljava. Uprkos praktičnosti, mnogi sušilicu i veš mašinu žele na drugačiji način uklopiti u svoj dom.

U sklopu kuhinjskih ormarića

Uz kupatilo, kuhinja je mjesto gdje se uređaji za pranje i sušenje veša smještaju iz praktičnih razloga te ih je korisno pozicionirati u blizini sudopera i odvoda. Uz to, estetika kuhinje igra značajnu ulogu, stoga se preporučuje da dobro razmislite kako ćete ih ukomponirati u namještaj. Idealno bi bilo kada bi vaša sušilica ujedno bila i perilica jer biste tako dodatno uštedjeli na prostoru.

Jedna od kreativnih ideja kako "zakamuflirati" sušilice veša je korištenje kuhinjskih ormarića. Ponekad su oni neiskorišteni ili služe kao skladištenje stvari, a na ovaj ćete način korisno iskoristiti njegov potencijal. Osim ormarića, možete je postaviti i unutar kuhinjskih elemenata, no trebate voditi računa o pristupu električnoj energiji.

Neorganizirana ostava

Pozicioniranje sušilice rublja i perilice rublja u sklopu kuhinje može biti korisno rješenje. Međutim, važno je pravilno organizirati prostor prije nego što ga se dodatno optereti.

Ostave su često u neredu zbog raznih stvari koje se ondje nalaze, a koristimo ih povremeno. Savjetujemo postavljanje polica duž cijelog zida na koje možete smjestiti različite predmete. Kako biste spriječili padanje stvari s polica, najbolje je koristiti plastične kutije, koje su dostupne u većini trgovina. Takve kutije pune stvari posložite na police i na taj ćete način ostavu učiniti organiziranom i preglednijom.

Sušenje

Sušilicu rublja postavite tako da joj vrata možete potpuno otvoriti u svakom trenutku. Dobro bi bilo postaviti policu iznad sušilice na koju onda možete slagati mirišljavu i suhu odjeću.

Ormar po mjeri

Ako razmišljate o uređenju stana ili kuće, vrijedno je unaprijed razmisliti o uređajima koji će vam trebati. Jedan od njih je i sušilica veša, no, važno je gdje se pozicionira kako bi se uklopila u svakodnevnu rutinu.

Hodnik, ulazni prostor ili garderoba su mjesta gdje najčešće pravimo ormare po mjeri, a nije loša ideja upravo u njih sakriti ovaj korisni aparat. Na ovaj način možete spojiti estetsku i praktičnu stranu uređenja enterijera - sušilica neće biti vidljiva, ali ćete imati na raspolaganju učinkovit prostor za brigu o odjeći.

Prije nego što krenete s bilo kakvim zahvatima, pametno je konsultovati se s električarem i vodoinstalaterom kako biste osigurali ispravno povezivanje uređaja na struju ili vodovodnu mrežu ako je to potrebno.

Prostor ispod stepenica

Ako u domu imate stepenice i ispod njih slobodan prostor za pohranu, to pametno iskoristite. Umjesto stvari koje povremeno koristite, ovdje možete smjestiti sušilicu veša.

Stepenice u domu

No, ako se odlučite za ovu opciju osigurajte adekvatnu ventilaciju i provjetravanje kako bi se spriječila akumulacija vlage, posebno ako prostor nije prirodno prozračen. Vodite računa i o električnoj energiji i odvodu, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije