Ovo nikada ne bacajte: Pogledajte šta sve možete napraviti od ove namirnice

0
Radiosarajevo.ba
Ovo nikada ne bacajte: Pogledajte šta sve možete napraviti od ove namirnice
Foto: Pexels / Znate li od čega se pravi parmezan?

Omiljena namirnica naših domaćinstava, pa i njeni ostatci, mogu se višestruko iskoristiti u kuhinji. RIječ je o siru - parmezanu, a njegove ostatke dodajte za poboljšani ukus jela.

Ostatke sira često dodajemo sosovima i čorbama ili dodajemo na pastu, a na Instagramu smo pronašli dodatne savjete kako maksimalno iskoristiti ovu namirnicu. Danilo Cortellini nas je iznenadio idejama kako se još može iskoristiti korica omiljenog sira - parmezana. 

Nakon što koricu sa vanjske strane očistimo nožem, koru ubacimo u vodu kako bi omekšala, a zatim je osušimo. Kora se zatim peče na tavi, te se tako dobijaju hrskavi zalogaji koji mogu služiti i kao "finger food" na zabavama, ali i ukusan snack dok gledamo seriju. 

Shamso 69 iz Brkova: Bilo je gadno biti Hercegovac u Zagrebu. Muzičari su populisti kao političari

Shamso 69 iz Brkova: Bilo je gadno biti Hercegovac u Zagrebu. Muzičari su populisti kao političari

Ukoliko se korica zalijepi za tavu, potrebno je sačekati par trenutaka da se komadi karameliziraju, te nakon toga ih ukloniti sa vatre. 

Kora se može iskoristiti i za pravljenje gustog sosa, koji će biti idealan prilog pastama, rižotima i ostalim jelima. Korica sira se nareže na kockice, ubaci u vrhnje za kuhanje sa začinima po vašem izboru, te se kuhanjem pretvori u gusti umak.

Ukoliko se svaka kockica ne otopi, ubacite sve u blender i sjedinite sos na taj način.

Ukoliko ste pobornik/ica prehrane bez ugljikohidrata, komadiće sira možete staviti u mikrovalnu na nekoliko minuta, te krutone od sira koristiti umjesto hljeba u salatama, te prilog uz variva ili čorbe. 

Najbitnije kod ovih recepta jeste da parmezan bude dobre kvalitete i da se korica očisti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije