Ovo je najbolji prijedlog za današnji ručak: Hrskavi krompirići

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je najbolji prijedlog za današnji ručak: Hrskavi krompirići
Foto: Unsplash / Ilustracija

Pole od krompira tradicionalno su ličko jelo koje, kao što i ime govori, podrazumijeva polovice krompira koje se peku u pećnici s komadićima finog suhog mesa ili po želji meso koje volite, ili bez njega.

I ne, nema tu nikakve filozofije s receptom – tajna je u krompiru. Morate izbarati mladi krompir.

Ne čudi podatak da je lički krompir zaštićen u Europskoj uniji, odnosno upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla.

Sastojci:

1 kg krompira
sol po želji
komadići mesa po želji

Priprema:
1. Dobro operite krompir s korom i narežite ga na polovice po dužini.

2. Posolite krompir po želji.

4. Pecite krompir u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stepeni oko 50 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnosmeđu koricu.

5. Petnaestak minuta prije kraja pečenja na krompir možete dodati kriške suhog mesa te tako sve zajedno zapeći.

6. Pole od krompira možete poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso, kobasice, sir, češnjak i ajvar. Ako ga niste zapekli sa suhim mesom, poslužite ga vrućeg s komadićima maslaca ili kiselim vrhnjem, piše 34portal.hr.

Mmm, nepogrešiv izbor, uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije