Da nam dom blista: Ovo mnogi zaboravljaju čistiti, a ne bi smjeli

0
Radiosarajevo.ba
Da nam dom blista: Ovo mnogi zaboravljaju čistiti, a ne bi smjeli
Foto: Pixabay / Ilustracija

Koliko često perete zavjese za tuš? Stručnjaci preporučuju da se peru jednom u mjesec dana ili obavezno barem jednom u tri mjeseca kako bismo smanjili mogućnost od stvaranja bakterija, ali i neugodnih mirisa.

Većina zavjesa za kupatilo je od plastike ili vinila može se oprati u mašini za veš što je ujedno i najlakši način. Operite je na 30 do 40 stepeni (bez centrifugiranja), a potom objesite, dobro raširite i pustite da se do kraja osuši.

No ako već duže vrijeme niste oprali zavjesu moguće je da su se na njoj skupili žuti tragovi od kamenca ili čak crne tačkice od plijesni. Ne brinite, ne morate ih bacati u smeće već oprati na sljedeći način, piše zadovoljna.dnevnik.hr

Za bijele/svijetle zavjese:

Stavite zavjesu u veću posudu i potopite je u otprilike 10 litara vode i 2 dcl izbjeljivača. Obavezno nosite zaštitne rukavice kada ulijevate izbjeljivač u vodu i stavljate zavjese u otopini. Pustite da se zavjesa namače 24 sata, isperite je u toploj vodi, a potom je operite u perilici, osim ako nije drugačije navedeno na uputama za održavanje zavjese.

Za šarene / višebojne zavjese:

Izbjeljivač može promijeniti boju zavjese. Ako imate šarene zavjese u kupatilu, izbjeljivač zamijenite s alkoholnim octom, a nakon namakanja operite iste u perilici rublja na već spomenuti način.

Ako alkoholni ocat nije izvukao mrlje, očistiti ih možete i ručno utrljavajući manje količine sode bikarbone s krpicom od mikrofibre u zavjesu. Nakon što istrljate cijelu zavjesu na ovaj način, isperite je u toploj vodi i dobro osušite od kraja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije