Pet važnih savjeta za razvoj samopouzdanja kod djece

0
Radiosarajevo.ba
Pet važnih savjeta za razvoj samopouzdanja kod djece
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pozitivna svijest o sebi i svom tijelu i izgradnja samopouzdanja su potrebni djetetu koje je u razvoju.

Da bi izgradili tu svijest o sebi i bili zadovoljni sobom, sa djecom morate da razgovarate i da gradite otvoren odnos.

Zbog čega je samopouzdanje važno?

Ako djeca ne nauče da se osjećaju zadovoljno u svom tijelu i ako ih roditelji na vrijeme ne nauče da treba da volimo svoje tijelo kakvo god ono bilo, postoji rizik od razvoja poremećaja ishrane, raspoloženja i anksioznih devijacija, objašnjavaju stručnjaci.

Mnoga istraživanja su pokazala da djeca počinju da razgovaraju o svom tijelu i problemima već sa 5 godina. Zbog toga je važno da roditelji započnu ove razgovore što ranije. 

Naučite djecu o svom tijelu

Ohrabrite svoje mališane i predškolce da upoznaju svoja tijela. Počnite da imenujete organe - ruke, stopala, prste na rukama i nogama, nos i oči - već od šestog mjeseca. Tako ćete doprinijeti razvoju samosvjesti kod djece i naučit ćete ih da zavole svoje tijelo. A kada dijete počne da stari, slobodno stanite sa njim ispred ogledala i pomozite mu da pronađe najljepše na sebi, da radi na svojim manama ukoliko su one vezane za gojaznost ili pretjeranu mršavost. Pričajte sa svojim djetetom o izgledu, jer on u velikoj mjeri utiče na samopouzdanje i zadovoljstvo sobom.

Promovirajte zdravu ishranu

Veoma je važno da dijete stekne svijest o važnosti zdrave hrane, ne samo zbog izgleda već i zbog zdravlja. Stručnjaci ukazuju da je razgovor o ishrani veoma važan, pa biste mogli da djetetu ukažete na štetnost grickalica i da pokušate da ih zamijenite sa zdravim grickalicama - poput badema, oraha, suhog voća, umjesto čipseva i čokolada. Ukoliko vi jedete zdravo i imate normalnu ishranu, to možete očekivati i od svoje djece, jer djeca se ugledaju na vas u svakom aspektu života.

Kako razgovarati sa djecom o slici tijela

Podstaknite djecu da budu aktivna, jer fizička aktivnost ide ruku pod ruku sa dobrim zdravljem, a mališane treba podsticati da pronađu aktivnosti koje vole i da na njoj rade od malih nogu. Ovo pomaže u slanju poruke da je vježbanje zdravo i da je potrebno tijelu.

Ukoliko djevojčice žele kraću kosu, sa mamom treba da razgovaraju kod kog frizera treba da odu ili ako dječaci žele da se oprobaju u nekom sportu, treba da se posavjetuju sa roditeljima i da odluče u čemu su najbolji.

Ne osuđivati mane

Ukoliko vaše dijete ima problem i nije zadovoljno svojim izgledom, ukoliko je gojazan, ukoliko ima bubuljice, to ne treba da osuđujete niti da mu te mane ističete. Pomozite mu da ih pobijedi, a uz vašu podršku će ta pobjeda biti trofej, jer će se mališan osjećati bolje i samopouzdanije jer ima vašu zaštitu i pomoć, piše Yumama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije