Ovo je lista najprljavijeg voća i povrća: Dobro ga operite prije upotrebe i izbjegnite opasnost

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je lista najprljavijeg voća i povrća: Dobro ga operite prije upotrebe i izbjegnite opasnost
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Najnovije istraživanje neprofitne grupe Environmental Working Group (EWG) pokazalo je koje voće i povrće je najprljavije, odnosno sadrži najviše ostataka pesticida.

Koriste podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Za izradu tih popisa, EWG analizira više od 45.000 različitih uzoraka voća i povrća.

Pokazalo je da neki, zbog zabrinutosti oko čistoće voća i povrća, odustanu od jedenja voća, što je najgora odluka koju možete napraviti.

32. rođendan Ars Aevi: Svjetionik nade i otpora, danas je simbol snage i vizije boljeg sutra

32. rođendan Ars Aevi: Svjetionik nade i otpora, danas je simbol snage i vizije boljeg sutra

Lista najprljavijeg voća i povrća:

  • Jagode
  • Špinat
  • Kelj, raštika i gorušica
  • Breskve
  • Kruške
  • Nektarine
  • Jabuke
  • Grožđe
  • Papričice i ljute paprike
  • Trešnje
  • Borovnice
  • Grah mahunar
  • Paradajz
Namirnice

Iako je prisutan, nivo ostataka pesticida je dovoljno mala da bi imala veliki utjecaj. Svoje zdravlje možete zaštititi konzumiranjem voća i povrća, drugim riječima, čak i ako pranjem ne uklonite u potpunosti ostatke pesticida.

Svejedno, treba voće i povrće temeljito oprati prije konzumacije kako bi se izbjegle bilo kakve reakcije ili alergije uzrokovane pesticidima. Broj uzoraka s vidljivim ostacima pesticida se povećao za borovnice i mahune, koje su na prijašnjim istraživanjima imale značajno manje.

Kako pravilno čistiti voće i povrće?

Pranje i namakanje smanjuju, ali ne uklanjaju razine ostataka pesticida. Guljenje vaših proizvoda, kada je to prikladno, može smanjiti ostatke pesticida učinkovitije od pranja. Ali, čak i voće koje se guli treba oprati prije jer prljavštinu s kore možete prenijeti na dio koji jedete.

Istraživanja su pokazala da je četkanje i trljanje svježih proizvoda pod hladnom tekućom vodom jednako učinkovito kao i korištenje otopine octa za smanjenje bakterija. Ne perite proizvode deterdžentom, sredstvima za pranje komercijalnih proizvoda i sapunom. Voće i povrće može apsorbirati te proizvode i imati još gori učinak od pesticida.

Da li je zdrava hrana postala privilegija bogatih u BiH?

Da li je zdrava hrana postala privilegija bogatih u BiH?

Kelj, špinat i ostalo lisnato povrće najbolje ćete oprati namakanjem, ostavite ga u vodi nekoliko minuta i vidjet ćete da je sva prljavština pala na dno, javlja 24sata.

Metoda pranja sodom bikarbonom je vrlo korisna jer sigurno uklanja sve pesticide i zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije