Ovisnost o nezdravoj hrani ista kao i o cigaretama

Radiosarajevo.ba
Ovisnost o nezdravoj hrani ista kao i o cigaretama
Naglo odricanje od nezdrave hrane može biti uzrok glavobolje, vrtoglavice, anksioznosti, žudnje i nesanice.

Osjećaj malaksalosti ili tegobe nakon odricanja od grickalica nastaje zbog toga što prolazite kroz simptome ovisnosti, pojašnjavaju stručnjaci.

Prema analizi nutricionista, koja je objavljena u magazinu Live Science, osobe koje naglo prestanu jesti čips, kolače ili pekarske proizvode, proživljavaju iste simptome kao i oni koji prestanu da puše.

Tokom istraživanja, tim stručnjaka zatražio je od 200 ispitanika koji su bili na dijetama da odgovore na pitanja o simptomima, dok su njihovi odgovori pokazali da se gotovo svi suočavaju sa psihičkim i fizičkim poteškoćama.

Šef istraživačkog tima Erica Schulte rekla je za Live Science kako je ovo prvo istraživanje o simptomima koje ljudi mogu iskusiti zbog hrane.

"Ispitivali smo kako prerađena hrana, koja obično sadrži prekomjerne količine šećera, može izazvati ovisnost", rekla je Erica Schulte.

Stručnjaci Univerziteta u Michigenu kažu da ipak nisu detaljno istražili intenzitet simptoma kod ispitanika, ali vjeruju da su rezultati do kojih su došli početna tačka za dalja istraživanja o ovisnosti od hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije