Ovih pet simptoma se prvi javljaju ako ste zaraženi delta sojem

0
Radiosarajevo.ba
Ovih pet simptoma se prvi javljaju ako ste zaraženi delta sojem
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ne osjećate se dobro, ali ne znate je li u pitanju alergija, gripa ili COVID?

Prema riječima dr. Inci Yildrima sa Univerziteta Yale, čini se da delta soj malo drugačije utječe na simptome.

Stručnjak za viruse dr. Tim Spector smatra da ovaj soj djeluje drugačije i da stoga moramo biti jako oprezni čak ako se i simptome jave u blagom obliku. Ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće i testirajte se.

Prije 31 godinu poginuo je heroj Armije RBiH Smail Smajo Šikalo

Prije 31 godinu poginuo je heroj Armije RBiH Smail Smajo Šikalo

1. Glavobolja

Yildirim pojašnjava kako je ovo jedan od glavnih simptoma, a često je imao prilike vidjeti pacijente koje je mučila glavobolja upravo radi delta-soja.

"Vidjeli smo dosta problema s glavoboljom kod oboljelih od COVID-a, a to uključuje i varijacije – od tromboze do raznog kardiovaskularnih oboljenja."

2. Bolno grlo

Prema Yildirimu je bolno grlo jedan od potencijalnih simptoma infekcije koronavirusom, ali nije najčešći, prenosi Ordinacija.hr.

3. Curenje nosa

Iako je ovo najčešće simptom prehlade, javlja se i kod osoba koje su zaražene delta-sojem, smatra doktor.

"Simptomi alergije isto mogu utjecati na ovo promjenu, ali i sinusi i pluća. Može se javiti kihanje, začepljenje nosa, kašalj, zviždanje u prsima ili gubitak daha”" dodaje dr. Arveen Bhasin iz bolnice Mayo.

"Neki od ovih simptoma se mogu preklapati s covidom, a vidjeli smo do sad puno pacijenta koji kašlju, curi im nos, teško dišu ili ih muči jak umor – sve to mogu biti simptomi alergije, ali i COVID-a. No kada je u pitanju COVID, pacijenti će često imati temperaturu, gubitak okusa i mirisa, bol u mišićima, mučninu u proljev, što se ne viđa kod alergija", dodaje.

4. Temperatura

Povišena ili visoka temperatura je jedan od glavnih simptoma COVID-a, a često se prijavljuje i kada je u pitanju delta-soj.

Normalna tjelesna temperatura mjerena u usnoj šupljini kreće se između 36,8°C ± 0,4°C. Najniže vrijednosti u većine osoba mjere su u 6 sati ujutro, a najviše vrijednosti mjere su između 16 i 18 sati poslijepodne. Najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u 6 sati ujutro je 37,2°C, a najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u 18 sati poslijepodne je 37,7°C.

Vrijednosti mjerene iznad navedenih smatraju se povišenom tjelesnom temperaturom.

5. Simptomi postaju ozbiljniji

Jedan od ključnih signala da se radi o delta soju je upravo ozbiljnost simptoma, piše Ordinacija.hr.

Oni mogu biti izuzetno jaki, a za ovaj se soj virusa smatra da je duplo zarazniji od ostalih varijanti i da će osobe zbog njega češće završiti na bolničkom liječenju. Oni koji nisu cijepljeni su naravno u puno većem riziku od hospitalizacije, ali i smrtnog ishoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije