Ove vrste tableta ne smijete da kombinujete

Radiosarajevo.ba
Ove vrste tableta ne smijete da kombinujete
Pixabay / Ilustracija
Veliki broj lijekova sadrži slične supstance, a njihovo istovremeno uzimanje može da dovede do mnogobrojnih neželjenih efekata.

"Kokteli" tableta mogu da izazovu pospanost, vrtoglavicu, stomačne probleme, krvarenje, oštećenje organa, a u nekim slučajevima čak i smrt.

Zato je važno da lijekove ne uzimamo na svoju ruku i da prije korištenja obavezno pročitamo njegovo uputstvo. Ovo su neke od kombinacija koje bi prilikom liječenja trebalo da izbjegavam

ANTIDEPRESIVI I LIEKOVI PROTIV BOLOVA

Liekove iz ove dvije grupe nikako ne treba uzimati zajedno, jer to može opasno narušiti vaše zdravlje. Kombinacija antidepresiva i tableta za ublažavanje bolova može da dovede do krvarenja u želucu i jednjaku. Ovi lijekovi utiču i na nivo serotonina u mozgu pa njihovo istovremeno uzimanje također može da izazove uznemirenost, probleme sa disanjem, povišenu temperaturu, kao i ubrzan rad srca.

ANTIKOAGULANSI I "ASPIRIN"

Istovremeno uzimanje antikoagulansa i "aspirina" povećava šanse za nastanak unutrašnjeg krvarenja, a kod postojećih rana na tijelu može izazvati i pojačano spoljašnje krvarenje. Ovo se dešava zbog zajedničkih svojstava ovih lijekova. Naime, antikoagulansi se često daju pacijentima kako bi se smanjilo formiranje krvnih ugrušaka u arterijama. Oni utiču na hemijske reakcije u tijelu i produžuju vrijeme koje je potrebno da se formira krvni ugrušak. "Aspirin", osim što ublažava bolove, također kao i antikoagulansi, razblažuju krv i samim tim smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

ANALGETICI I SEDATIVI

Zbog sličnih svojstava koji utiču na smirivanje organizma treba izbjegavati miješanje antianksioznih lijekova iz grupe benzodijazepamina i lijekova protiv bolova, jer ovo može izazvati trovanje lijekovima. Prevelika doza ovih tableta smanjuje disanje i usporava rad srca, što može dovesti čak i do smrtnog ishoda kod nekih ljudi.

LIEKOVI ZA KAŠALJ I ANTIHISTAMINICI

Lijekovi za kašalj i pojedini antihistaminici imaju identičan sastav, pa uzimanje oba može da izazove sedativni efekat. Njihova kombinacija može da dovede do pojačanog osjećaja pospanosti, što može da predstavlja posebnu opasnost za one koji nisu upoznati sa sedativnim efektom, a upravljaju vozilom ili teškim mašinama. Uzimanje lijekova protiv kašlja i antihistaminika nije preporučljivo ni tokom noći, jer se efekat njihove kombinacije može osjetiti i tokom jutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije