Ove namirnice uništavaju vaša crijeva: Izbacite ih iz prehrane odmah
Crijevni mikrobiom neophodan je za zdrav i kvalitetan život.
Sastoji se od trilijuna mikroba koji reagiraju na ono čime ih hranimo, napominju nutricionisti, uz napomenu da je ključno - baš ono što svakodnevno unosimo u crijeva, piše The Telegraph.
Evo "crne liste". Na prvom mjestu je:
Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90
Jako prerađena hrana
Veliki broj kalorija koje unosimo na dnevnoj razini dolaze iz ultra-procesirane hrane. Riječ je o hrani koja sadrži cijeli niz hemikalija kao što su konzervansi, zaslađivači, umjetne boje i arome. Hrana koja je najgora po ovom pitanju uključuje hrenovke, pileće medaljone, hljeb masovne proizvodnje, žitarice s dodatkom šećera, kekse, jogurte s dodatkom šećera, instant juhe, sladoled i čips.
Te su jestvine siromašne hranjivim tvarima, pa ju ljudi pretjerano konzumiraju. Tijelo traži hranjive nutrijente, koje ne dobiva iz ultra-prerađene hrane, zbog čega dolazi do pretjerane konzumacije.
Hrana pržena u nekim uljima
Razne vrste ulja koje se koriste u dubokom prženju – ulja od rafiniranih sjemenki poput suncokreta, uljane repice, kukuruza ili soje su, zbog prirode procesa rafiniranja, vrlo oštećena. Također su vrlo bogata omega-6 masnim kiselinama, što može biti smetnja vašim crijevim – ukazuje nutricionistkinja Federica Amati.
"Ako iznova zagrijavate isto ulje, ono stvara krajnje produkte napredne glikacije (AGE) koji oštećuju stijenku našeg crijeva. Trebali biste smanjiti količinu pržene hrane u svojoj prehrani i paziti na hranu poput pohane piletine i pečenih kobasica, "ističe Federica.
Ukoliko ovaj simptom osjetite dok ležite, hitno posjetite doktora: Moglo bi biti veoma opasno
Šećer
Šećer hrani nepoželjne mikrobe u vašim crijevima te nema nikakvu nutritivnu vrijednost. Loši su za zdravlje crijeva svi, a najgori je kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze.
Nepasterizirani med i javorov sirup u malim količinama imaju neke prehrambene prednosti, no također su prepuni šećera.
Umjetni zaslađivači
Oni potiču razmnožavanje patogenih bakterija u crijevima. Crijevni mikrobiom ih pokušava razgraditi, ali ti se zaslađivači sastoje od hemikalija koje nije u stanju preraditi, dok se prilikom njihove razgradnje oslobađaju nusproizvodi koji ubijaju "dobre bakterije."
Proteinske pločice
Nutricionisti se slažu kako većina proteinskih dodataka nije korisna za zdravlje crijeva jer su visoko su obrađene i sadrže aditive i umjetna sladila.
Alkohol
Osim što je toksičan za jetru, alkohol je toksičan i za crijeva. Ubija “dobre” bakterije te stvara poremećaje u našem crijevnom mikrobiomu, slabi stijenku crijeva i uzrokuje upalu”, ističe se
S oprezom treba uzimati i mliječne proizvode te crveno meso.
Mliječni proizvodi su problematični jer puno ljudi ne može razgraditi laktozu u mliječnim proizvodima što uzrokuje probavne probleme.
Svaka hrana koja sadrži prekomjernu količinu masti povezana je s povećanjem upale, dok je pretjerana konzumacija crvenog mesa također loša za zdravlje crijeva, jer je ovaj tip mesa bogat zasićenim mastima.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.