Ove namirnice mogu prouzrokovati inzulinsku rezistenciju: Zadnja posebno iznenađuje
![Ove namirnice mogu prouzrokovati inzulinsku rezistenciju: Zadnja posebno iznenađuje](https://storage.radiosarajevo.ba/article/547347/871x540/krofne-dorucak-recept-ilustracija-pixabay.jpg?v1716977168)
Redovna konzumacija određenih vrsta hrane može dovesti do inzulinske rezistencije, što često rezultira gojenjem.
Razumjevanje koja hrana pridonosi ovim problemima može nam pomoći da donesemo pametnije odluke kada je ishrana u pitanju, da održimo zdravu tjelesnu težinu i podržimo svoje opšte dobro.
Zato su nutricionista Lisa Richards i dijetetičarka Catherine Gervacio otkrile koja hrana može dovesti do inzulinske rezistencije i debljanja.
![Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554819/300x185/admir-arnautovic-juli2024-t.jpg?v1722075514)
Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku
Krofne
Krofne su često pržene u nezdravim uljima i pune su rafinisanih ugljikohidrata i trans-masti. Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u testu, brzo podižu nivo šećera u krvi, što tokom vremena dovodi do otpornosti na inzulin dok se tijelo bori da učinkovito upravlja glukozom.
"Krofne se obično rade od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast inzulina kako bi se regulisalo nivo šećera, što dugoročno može biti štetno za tijelo i može da dovede do inzulinske rezistencije", kaže Richards za SheFinds.
Prženi krompirići
Prženi krompirići obično sadrže mnogo nezdravih masti, rafinisanih ugljenih hidrata i natrijuma, što sve može poremetiti metaboličke procese. Pretjerani unos rafinisanih ugljikovihhidrata i nezdravih masti može dovesti do skokova u nivoa šećera u krvi, uzrokujući da tijelo proizvodi više inzulina.
Razne bombone
Slatke bombone pune su rafinisanih šećera koji uzrokuju brze skokove šećera u krvi. Ti skokovi šećera podstiču tijelo da oslobađa velike količine inzulina kako bi kontrolisalo nivo šećera u krvi. Gervacio upozorava:
"Konzumacija prekomjerne količine rafinisanog šećera može povećati nivo glukoze u krvi, što s vremenom dovodi do inzulinske rezistencije."
Srećom, slatke poslastice poput tamne čokolade i voća predstavljaju zdraviju alternativu, zaključuje Gervacio, piše b92.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.