Ove lijekove smijete koristiti i nakon isteka roka trajanja

0
Radiosarajevo.ba
Ove lijekove smijete koristiti i nakon isteka roka trajanja
Radisarajevo.ba / Lijekovi / Ilustracija

Za većinu lijekova rok trajanja nije fiksan i oni se mogu koristiti sigurno još dugo nakon isteka, ali proizvođač ne može garantovati 100 postotnu učinkovitost.

Jedan od najraširenijih lijekova – ibuprofen u tabletama – može se koristiti i do nekoliko godina nakon otvaranja, ako se pravilno skladišti.

Siguran je čak i nakon isteka tog roka.

Strašne scene u Indiji: U sudaru vozova poginulo najmanje pet osoba

Strašne scene u Indiji: U sudaru vozova poginulo najmanje pet osoba

Sirupi su osjetljiviji

Sa sirupima je stvar ponešto drugačija. Čuvanje sirupa zavisi od toga kako su napravljeni. Jedni se prave dodavanjem vode u prah i takve se suspenzije (na primjer antibiotici) mućkaju prije izdavanja i koriste sedam dana van frižidera ili deset do 14 dana ako su u frižideru. Nakon toga ih treba baciti. Fabrički napravljeni sirupi traju duže, do označenog roka, a otvorene bočice čuvaju se u frižideru.

Sunčeve zrake nepovoljno utiču na većinu aktivnih supstanci koja se nalazi u lijekovima, naročito ako im je lijek bio izložen više od nekoliko sati. Drugi nepovoljan faktor je toplota – lijek se u zatvorenoj posudi na suncu grije čak i kada vanjska temperatura nije previsoka. Visoka temperatura uzrokuje ubrzan gubitak djelovanja aktivne supstance zato je najsigurnije baciti taj lijek.

Postaju manje učinkoviti

Masti i kreme uslijed visokih temperatura se otope, tablete mogu promijeniti boju, ali nisu rokovi trajanja jednako važni za sve vrste lijekova.

Neki lijekovi na recept su štetni i mogu biti toksični nakon isteka roka trajanja. Ali, ako popijete lijekove koji se izdaju bez recepta nakon isteka roka, oni jednostavno neće više biti tako učinkoviti, objasnila je za Health Stacey Curtis, apotekarka i vanredna profesorica na Fakultetu farmacije Univerziteta Florida.

Također, sve što je u tekućem obliku – kapi za oči, uši, sprejevi za nos, sirupi protiv kašlja… neće biti sigurni nakon isteka roka jer imaju tendenciju rasta bakterija. Stručnjaci upozoravaju i na lijekove koji sadrže aspirin jer imaju tendenciju razgradnje.

Antihistaminici su "vječni"

S obzirom na to da se koriste za hronični problem, skoro je sigurno da vam se otvorena kutija neće godinama povlačiti po kući. Ali, ako i pronađete zametnutu kutiju, velika je vjerovatnoća da je lijek u redu.

Suočavanje s krizom: Izazovi u proizvodnji lijekova u Europi

Suočavanje s krizom: Izazovi u proizvodnji lijekova u Europi

Na primjer, difenhidramin, čest antihistaminik, testiran je da traje u tabletama i do 15 godina, no većina proizvođača provodi testiranja samo nekoliko godina nakon otvaranja pa su takvi i navedeni rokovi trajanja, javlja Ordinacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije