Trudni ste i muči vas alergija? Lijekovi, alternativni tretmani i savjeti za olakšanje simptoma

0
Radiosarajevo.ba
Trudni ste i muči vas alergija? Lijekovi, alternativni tretmani i savjeti za olakšanje simptoma
Pixabay / Ilustracija

Sezona je alergija. Začepljen nos, kihanje, i suzne oči simptomi su alergije i nisu zabavni, bez obzira jeste li trudni ili ne. Liječenje alergija tokom trudnoće zahtijeva neka posebna razmatranja za sigurnost vaše bebe koja raste. Srećom, postoji nekoliko sigurnih opcija liječenja koje možete izabrati, uključujući lijekove i alternativne tretmane.

Ako ste se u prošlosti borili sa simptomima alergije, oni će vjerojatno potrajati ili se čak pogoršati u trudnoći. Neke žene iskuse simptome alergije prvi put tokom trudnoće. Simptomi mogu uključivati curenje nosa, začepljen nos, pritisak u sinusima, kihanje, svrbež i suzne oči.

Postoji i fenomen poznat kao trudnički rinitis koji uzrokuje simptome slične alergijama kod trudnica. Nealergijski rinitis u trudnoći vjerojatno je uzrokovan fluktuirajućim hormonima i obično nestaje nakon poroda. Simptomi mogu oponašati alergije, ali budući da nije alergija, ne reagiraju na antihistaminike, prenosi Verywellhealth.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Kao i kod svake druge bolesti ili stanja koje se javlja tokom trudnoće, cilj liječenja je održati zdravlje i majke i djeteta. Otprilike polovica svih trudnica tokom trudnoće uzima bezreceptne lijekove ili lijekove na recept. Liječnik može preporučiti nekoliko opcija liječenja kako bi vam smanjio nelagodu.

Lijekovi protiv alergija

Najbolje je izbjegavati lijekove kada je to moguće, ali postoje neki lijekovi protiv alergija koje liječnici smatraju sigurnima za upotrebu tokom trudnoće. Antihistaminici se općenito se smatraju sigurnima za uporabu te će ih liječnik vjerojatno preporučiti trudnicama na korištenje.

Dekongestive općenito treb izbjegavati tokom trudnoće. Neke od njih nikada ne biste smjeli koristiti u prva tri mjeseca trudnoće budući da su povezani s rizikom od urođenih mana trbušne stijenke. Steroidni sprejevi za nos smatraju se sigurnima za upotrebu tokom trudnoće za liječenje teške kongestije. Međutim, i tu je potrebno prvo konzultirati liječnika.

Doktori otkrivaju pet jasnih znakova da vam je vodenjak pukao

Doktori otkrivaju pet jasnih znakova da vam je vodenjak pukao

Alergijske injekcije mogu se nastaviti tokom trudnoće, ali se ne preporučuje započeti s ovim liječenjem tokom trudnoće. Obično se doza cjepiva protiv alergija ne povećava, a mnogi će alergolozi tokom trudnoće smanjiti dozu cjepiva za 50 posto. Neki alergolozi smatraju da bi injekcije protiv alergija trebale biti prekinute tokom trudnoće, s obzirom na rizik od anafilaksije i moguću opasnost za fetus kao posljedicu.

Alternativni tretmani

Alternativni, nemedicinski tretmani alergije sigurni su za korištenje tokom trudnoće. Fiziološka otopina za nos, na primjer, dostupna je u slobodnoj prodaji, jeftina je i može se koristiti onoliko često koliko je potrebno.

Fiziološka otopina može se koristiti kao umirujući sprej ili za ispiranje (ispiranje sinusnih prolaza). Ostali alternativni tretmani uključuju izbjegavanje alergena. Ostanite unutra sa zatvorenim prozorima kada su sezonski alergeni na vrhuncu. Koristite ovlaživač. Vlažan zrak može pomoći u smirivanju suhih, nadraženih nosova.  

Korištenje visokokvalitetnog pročistača zraka kod kuće ili u uredu može smanjiti broj alergena i zagađivača u zraku. Redovitim dubinskim čišćenjem uklonit ćete prašinu, perut i pelud iz njegovih skrovišta. Ne zaboravite na posteljinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije