Upozoravaju stručnjaci: Ova tableta može izazvati ozbiljne interakcije s određenim lijekovima

0
Radiosarajevo.ba
Upozoravaju stručnjaci: Ova tableta može izazvati ozbiljne interakcije s određenim lijekovima
Foto: Arhiv / Ilustracija / Lijekovi

Prije početka primjene lijeka Paxlovid, liječnici trebaju pažljivo procijeniti potencijalne koristi liječenja ovim lijekom u odnosu na ozbiljne rizike ako se interakcije lijekova ne kontroliraju na odgovarajući način.

Nositelj odobrenja Pfizer Europe MA EEIG je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima s podsjetnikom na ozbiljne interakcije s određenim imunosupresivima, uključujući takrolimus, za lijek Paxlovid.

To je lijek indiciran za liječenje koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19) u odraslih osoba kojima nije potrebna nadomjesna terapija kisikom i koji imaju povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

"Istodobna primjena lijeka Paxlovid s određenim imunosupresivima s uskim terapijskim indeksom, poput inhibitora kalcineurina (ciklosporin, takrolimus) i mTOR inhibitora (everolimus, sirolimus), može dovesti do životno ugrožavajućih i fatalnih reakcija zbog farmakokinetskih interakcija.

Zbog rizika od ozbiljnih interakcija, istodobna primjena lijeka Paxlovid s navedenim imunosupresivima može se uzeti u obzir samo ako je moguće pomno i redovito pratiti serumske koncentracije imunosupresiva.

Praćenje treba provoditi ne samo tokom istodobne primjene imunosupresiva s lijekom Paxlovid, nego i nakon liječenja.

Lijek Paxlovid je kontraindiciran u bolesnika koji uzimaju lijekove čija eliminacija iz tijela uvelike ovisi o enzimima CYP3A i u kojih povećane serumske koncentracije lijekova mogu dovesti do ozbiljnih i/ili životno ugrožavajućih reakcija, uključujući inhibitor kalcineurina voklosporin", stoji u HALMED-ovom upozorenju.

Liječnici se trebaju savjetovati s multidisciplinarnom skupinom specijalista kako bi mogli nadzirati i pratiti složenu primjenu ovih lijekova kada se uzimaju istodobno, piše Večernji list BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije