Ove dvije vrste sira bi samo smjeli zamrzavati: Mnogi od nas prave istu grešku

0
Radiosarajevo.ba
Ove dvije vrste sira bi samo smjeli zamrzavati: Mnogi od nas prave istu grešku
Foto: Pexels / Sir / Ilustracija

Namirnica bogata hranljivim materijama, proteinima i kalcijem mora da se čuva na poseban način.

Koliko sir smije da stoji u frižideru, zavisi od vrste, ali kada je zamrzivač u pitanju, pravilo je drugačije. Malo ko zna da samo dvije vrste sira smiju da se odlože u zamrzivač, a to su mozzarela i parmezan.

Mnogi faktori određuju da li je određeni sir pogodan za zamrzavanje na osnovu sadržaja vlage i soli, PH vrijednost, tekstura i zrelost sira. Ukoliko stavite bilo koju drugu vrstu u zamrzivač, "razbijate" sastav sira, ističe Ali Rosen, stručnjak za zamrzavanje namirnica. Sir sadrži vlagu koja prije zamrzavanja čuva njegovu strukturu. Kada se zamrzne, vlaga se pretvara u kristale leda.

Skandalozni Dodik gostovao kod Hadžifejzovića: Nudi novac da se RS otcijepi, trguje s Potočarima?!

Skandalozni Dodik gostovao kod Hadžifejzovića: Nudi novac da se RS otcijepi, trguje s Potočarima?!

Brzina kojom se sir smrzava također određuje veličinu ovih kristala, jer brže zamrzavanje znači manje kristale leda. Zamrzavanje utiče i na ukus sira zbog enzima i živih kultura u siru. Čak i ako pažljivo odmrznete sir, ukus mu se neće vratiti, zbog čega nema potrebe ni da ga probate. "Uvijek preporučujemo da ne zamrzavamo naš prirodni čedar jer će to zaustaviti proces starenja", kaže Jill Allen, direktorka za kvalitet proizvoda u Asocijaciji kremarstva okruga Tilamuk.

Sir se čuva u frižideru, ali dužina zavisi od vrste. Tvrdi sirevi traju najduže do šest sedmica kada ih otvorite, ali prije otvaranja mogu da se čuvaju između četiri i šest mjeseci. Manje tvrdi mogu da stoje do tri sedmice nakon otvaranja, a prije otvaranja dva mjeseca. Mekani sirevi treba da jedu brzo zbog štetne barijere. Zato je preporuka da se pojedu u roku od dvije sedmice, javlja Mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije