Stiže ljeto: 4 stvari trebate znati prije nego što date djetetu sladoled

Radiosarajevo.ba
Stiže ljeto: 4 stvari trebate znati prije nego što date djetetu sladoled
Foto: Pixabay.com / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Koliko god se roditelji trudili osigurati djetetu isključivo zdravu prehranu, ona će jedva dočekati da probaju sladoled, čokoladu i druge slastice koje možda nisu na glasu kao najzdravije.

Omiljena ljetna poslastica zasigurno je sladoled. Stručnjaci ne preporučuju da ga date djetetu prije navršene godine dana. No, treba imati na umu da je kupovni sladoled siromašan hranjivim tvarima. Gotovo svi sladoledi na tržištu sadrže konzervanse, masti, šećer, umjetne sastojke i boje za hranu, piše Index.hr.

Prije nego što ga date djetetu, trebate razmisliti o ovim stvarima:

1. Vodite računa o mjestu na kojem kupujete sladoled

Sladoledi moraju biti pravilno skladišteni, a ako niste sigurni u sanitarne uvjete i uvjete skladištenja, radije izbjegnite kupnju na takvim mjestima.

2. Provjerite sastojke

Pažljivo pročitajte popis sastojaka. Određeni sastojci, poput orašastih plodova, kikirikija, jagoda i bojila, mogu izazvati alergijske reakcije.

3. Ne pretjerujte

Na samom početku uvođenja sladoleda svom djetetu ponudite tek kašičicu-dvije i nemojte dopustiti da on zamijeni konkretan obrok. Također, prečesta konzumacija sladoleda, zbog velike količine šećera koji sadrži, može uzrokovati kvarenje zubi, ali i prekomjernu težinu.

4. Ponudite alternativu

Osim zaleđenog voćnog jogurta iz kućne radinosti, svom djetetu možete ponuditi i druge alternative. Domaći voćni sokovi, ohlađeni voćni pirei ili hladne kriške voća mogu utažiti djetetovu želju za slatkim, a istovremeno mu dati osjećaj kao da jede sladoled.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije