Ovako se ljekari štite od gripe i prehlade

Radiosarajevo.ba
Ovako se ljekari štite od gripe i prehlade
Foto: Pixabay / Ilustracija
Ljekari u zimskim mjesecima stalno su u opasnosti od zaraze gripom.

Međutim, većina njih se pridržava jednostavnih savjeta zbog kojih ostaju zdravi unatoč izloženosti oboljelim pacijentima.

Najvažnije je, tvrde svi, redovno pranje ruku, jer jedino tako možete spriječiti prijenos virusa i bakterija, prenosi Index.hr.

"Hranite se zdravo, spavajte dobro, vježbajte i perite ruke", zaključili su stručnjaci za WebMD

Često pranje ruku tokom dana

Ljekari peru ruke prije i nakon svakog pacijenta, a neki od njih peru ruke 40 do 50 puta dnevno. Ruke perite polako (idealno bi bilo 20 sekundi), toplom vodom i blagim sapunom. Ako u blizini nemate vode i sapuna, sa sobom uvijek nosite otopinu ili gel za dezinfekciju ruku.

Držite ruke dalje od usta i nosa

Ruke su velik izvor bakterija te ih zbog toga, posebno tokom zimskih mjeseci, trebate držati što dalje od usta i nosa. Zimi nemojte jesti rukama, već koristite pribor, a ako jedete sendvič, omotajte ga.

Čistite sve površine oko sebe

Virusi se lako prenose s osobe na osobu, ali i s površina na osobu. Zato vodite računa o čišćenju površina koje često koristite, posebno tastaturu računara i mobitela. Dovoljno je da sa sobom imate antiseptički gel ili maramice kojima možete pobrisati sve što dijelite s drugima, pa čak i olovke.

Vježbajte za imunitet

Dovoljno je da svako jutro trčite 20-ak minuta ili radite neke jednostavne vježbe u toplini svoga doma i vaš imunitet će vam biti jako zahvalan. Vježbati možete čak i ako osjetite neke simptome prehlade ili gripe, poput šmrcanja ili kašlja. Ako dobijete povišenu temperaturu, odgodite vježbanje.

Biljna medicina i dodaci prehrani

Mnogi ljekari redovno uzimaju šumeće tablete s vitaminom C ili cinkom kako bi ojačali imunitet u hladnim mjesecima. S cinkom ipak ne treba pretjerivati jer može izazvati osjećaj suhoće u ustima te uznemiriti želudac. Uvijek je dobro popiti i šoljicu biljnog čaja, no ako ste od onih koji ne vole okus tog napitka, šumeće tablete će vam jako dobro doći. 

Med i fiziološka otopina

Ako vas boli grlo, med ili propolis su najbolje rješenje, a kod začepljenja nosa najbolja je fiziološka otopina. 

Pileća supica

Pileća supica se ne preporučuje bez razloga, njezina toplina pročišćava disajne kanale, a istraživanja su pokazala i da pileća supa pomaže jačanju imuniteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije