Ovaj začin je puno zdraviji nego što mislimo

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj začin je puno zdraviji nego što mislimo
FOTO: Pixabay / Brojni benefiti za zdravlje

Odlikuju ga ugodan okus i miris zbog kojih i je jedan od najpopularnijih začina.

Raste kao grm, može doseći pola metra, ima ovalne zelene listiće, cvjeta od juna do septembra bijelim ili ružičastim cvjetovima. Vjerojatno potječe iz Indije.

Tradicionalno se bosiljak koristio kao začin-saveznik u borbi protiv probavnih problema poput grčeva, vjetrova, lijenosti crijeva i slabog apetita, a navodno pomaže i kod urinarnih tjegoba, plućnih bolesti, dobar je za jetru, protiv gihta, a njime se tretiraju i zmijski ugrizi. 

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

U sezoni infekcija

Istraživanja su potvrdila njegovo antibakterijsko i antiseptičko djelovanje, pa u sezoni infekcija valja reći da se sokom od svježeg lišća bosiljka pomaže liječenje upala uha, dok protiv hunjavice navodno pomažu svježi listići bosiljka koji se stavljaju u nos.

Samljevene sjemenke bosiljka saveznik su u borbi protiv upale mokraćnog mjehura - uzme se količina praha navrh noža i popije s decilitrom mlake vode. To se radi dva do tri puta dnevno.

Jednu do dvije čajne kašike suhih listića bosiljka treba preliti sa 2,5 dl vrele vode, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Procijediti, ostaviti da se ohladi. Svaki sat uzima se po jedna velika kašika ohlađenog čaja za pomoć kod skidanja temperature, piše Živim Gloria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije