Ovaj lijek mnogi koriste, a u kombinaciji sa sirom može biti opasan po zdravlje: Nemojte ih miješati

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj lijek mnogi koriste, a u kombinaciji sa sirom može biti opasan po zdravlje: Nemojte ih miješati
Foto: Pexels / Tablete

Vaša ishrana može utjecati na to kako lijekovi djeluju u vašem tijelu.

Čak i jednostavne radnje poput uzimanja lijeka s toplim pićem mogu promijeniti njegovu učinkovitost i dovesti do problema sa zdravljem. Osim toga, neki uobičajeni prehrambeni proizvodi poput nadomještaja za so i voćnih sokova mogu utjecati na način na koji lijekovi djeluju.

Često doktori nisu svjesni svega šta konzumirate zajedno s lijekovima koje vam propisuju. Doktor Ronald Stram iz New Yorka ističe da hrana može mijenjati način na koji se lijekovi apsorbiraju i metaboliziraju u tijelu, što može biti opasno za vaše zdravlje.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Antibiotici / kisela hrana i mliječni proizvodi

Ako konzumirate kafu ili druge kiselo pripremljene napitke, to može umanjiti učinkovitost antibiotika kao što je penicilin. Ako uzimate penicilin, preporučuje se da konzumirate kiselu hranu, poput mesa, peradi, kafe, kukuruznog sirupa i šećera, jedan sat prije ili dva sata nakon što ste uzeli lijek. Za kinolonske antibiotike poput ciprofloksacina i levofloksacina, možete ih uzimati na prazan želudac ili uz hranu.

Upozorenje stručnjaka: Često konzumiranje ovog lijeka protiv bolova uzrokuje ozbiljne nuspojave

Upozorenje stručnjaka: Često konzumiranje ovog lijeka protiv bolova uzrokuje ozbiljne nuspojave

Međutim, ako istovremeno konzumirate mliječne proizvode, to može smanjiti njihovu učinkovitost. Zato je preporučljivo pričekati najmanje dva sata prije i nakon uzimanja tih antibiotika ako želite konzumirati mliječne proizvode.

Antidepresivi /sir, soja umak

Ako koristite lijekove poput inhibitora monoaminooksidaze za liječenje depresije i anksioznih poremećaja, trebali biste izbjegavati konzumaciju sira. To je zbog toga što ti lijekovi mogu reagovati s namirnicama koje su bogate tiraminom, što može dovesti do povećanja krvnog pritiska do opasnih nivoa. Osim sira, druge namirnice koje su bogate tiraminom uključuju soja sos, tofu, miso, fava grah, kiseli kupus, alkohol, avokado, banane, ekstrakte kvasca i grožđice. Zato je važno izbjegavati ove namirnice dok koristite ove lijekove kako biste izbjegli potencijalne komplikacije, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije