Ovaj kuhinjski otpad uklanja tvrdokorni kamenac: Nekoliko sekundi i sve blista kao novo

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj kuhinjski otpad uklanja tvrdokorni kamenac: Nekoliko sekundi i sve blista kao novo
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kamenac je teško spriječiti, ali se može riješiti u tren oka zahvaljujući jednom svima dostupnom prirodnom sredstvu.

Riječ o manje poznatom "uradi sam" rješenju za uklanjanje neželjenog kamenca u vašem domu ako nemate pri ruci sirće ili sodu bikarbonu.

Kamenac je kredasta i tvrda naslaga koja ima tendenciju nakupljanja na cjevovodu i unutrašnjosti kuhala za vodu, a uzrokuju ga magnezij i kalcij nakon što tvrda voda ispari. Tvrda voda, koja sadrži visok nivo minerala, glavni je uzrok kamenca, piše Jutarnji list.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Za uklanjanje kamenca prirodni proizvodi poput sirćeta i limunova soka najbolji su izbor jer sadrže prirodne kiseline koje tope kamenac jednako brzo kao i uobičajeni proizvodi. Zato je upotreba sirćeta, limuna i sode bikarbone postala uobičajena za uklanjanje kamenca, ali postoji još prirodnih sastojaka koje možete koristiti u borbi protiv kamenca - destilirano sladno sirće.

Voda od kiselih krastavaca ima nizak nivo pH od oko 2,4. Talog koji ostavlja tvrda voda ima visok sadržaj kalcija i prirodno je na drugom kraju PH ljestvice - kao alkalna, njen pH je veći od sedam.

Kako da vratite bjelinu i sjaj kućanskim aparatima? Probajte ovaj trik

Kako da vratite bjelinu i sjaj kućanskim aparatima? Probajte ovaj trik

Zbog prirodnih svojstava koja su pretežno alkalna, kiselost vode od krastavaca odlična je za neutralizaciju kamenca. Oni koji nemaju sirće na raspolaganju mogu imati jednake koristi ako umjesto njega koriste vodu od kiselih krastavaca.

Možete upotrijebiti sok od kiselih krastavaca ili ukiseljenog povrća kako biste očistili ostatke od tvrde vode. Limunska kiselina u soku od kiselih krastavaca ukloniti će ostatke tvrde vode, ostavljajući vam čistu površinu.

Kako biste izvukli maksimum iz soka od kiselih krastavaca prilikom čišćenja kuhala za vodu, stručnjaci savjetuju da prokuhate tekućinu u kuhalu i ostavite sa strane prije temeljitog ispiranja.

Kiseli krastavci

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije