Ova vrsta alkohola najviše deblja: Nije u pitanju žestica ni crno vino
Zabrinjavajuća studija pokazala je da su osobe koje piju jednu vrstu alkohola posebno izložene riziku od pretilosti i bolesti povezanih s njom.
Istraživači u SAD-u ispitali su više od 1900 odraslih osoba koje su prijavile trenutačnu konzumaciju alkohola te su usporedili prehranu onih koji piju samo pivo (38,9 posto), samo vino (21,8 posto), samo žestoka pića (18,2 posto) ili kombinaciju vrsta alkohola (21 posto).
Express navodi da su njihove prehrambene navike mjerene u odnosu na Indeks zdrave prehrane, koja se može koristiti za određivanje ukupne kvalitete nečije prehrane. Zabrinjavajuća studija otkrila je da nijedna od te četiri skupine nije bila ni blizu rezultata iznad 80, što ukazuje na "adekvatnu prehranu", ali jedna se skupina istaknula kao najniža.
Vanjskopolitička inicijativa BH obilježila 20 godina djelovanja
Utvrđeno je da oni koji piju vino imali oko 55 bodova, dok su oni koji piju žestoka pića i oni koji piju različite vrste pića imali blizu 53 boda. No pivopije, koji su vjerovatno muškarci, mlađi, pušači i s niskim primanjima, najniže su bili rangirani s 49.
Također su prijavili najveći dnevni unos kalorija i najmanje tjelovježbe, faktore koji ih izlažu većem riziku od pretilosti i bolesti povezanih s njom, otkrio je tim istraživača.
Za sve koji planiraju putovanje: Prag uvodi nove mjere zbog pijanih turista
Dr. Madeline Novack, glavna specijalizantica programa interne medicine Tulane School of Medicine i glavna autorica studije, upozorila je na razmjere bolesti povezanih s alkoholom: "Prekomjerna upotreba alkohola vodeći je uzrok ciroze u SAD-u i metabolički steatozna bolest jetre povezana s disfunkcijom (MASLD) brzo raste".
"Obje vrste bolesti jetre često koegzistiraju, a promjene načina života ključne su za upravljanje i prevenciju ovih stanja, počevši od razumijevanja veze između upotrebe alkohola i loše prehrane", dodala je.
Dr. Novak je istaknula da razlike u kvaliteti prehrane koje su njihovi nalazi pokazali mogu biti povezane s okruženjima u kojima se te različite vrste pića konzumiraju. Napomenula je da se vino, osobito crno, često pije uz uravnoteženija jela koja sadrže meso, povrće i mliječne proizvode.
Pivo se, s druge strane, često pije na mjestima gdje je hrana siromašna vlaknima, a bogata ugljikohidratima i prerađenim mesom. U studiji je sugerirano da hrana koju jedemo, također, utječe na izbor alkohola, a pržena ili slana hrana stvara žeđ i zbog nje ljudi žude za pivom umjesto drugim pićima, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.