Ova četiri pravila smanjuju rizik od raka za čak 70 posto!

Radiosarajevo.ba
Ova četiri pravila smanjuju rizik od raka za čak 70 posto!
Pixabay / Ilustracija
Dvojica naučnika s fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta Harvard otkrila su da samo četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka.

Pridržavanje samo četiri jednostavna životna pravila moglo bi drastično smanjiti vaš rizik obolijevanja od najčešćih vrsta karcinoma, otkriva novo istraživanje objavljeno u naučnom časopisu JAMA Oncology.

"Rak je moguće spriječiti. Zapravo, većinu karcinoma moguće je spriječiti, a procjene su čak 80 do 90 posto za maligne bolesti koje su povezane s pušenjem", rekao je Graham Colditz, profesor epidemiologije s Harvarda.

Pregledom brojnih istraživanja o utjecaju životnog stila na rizik obolijevanja od raka, istraživači su ustanovili da osobe koje ispunjavaju samo četiri kriterija imaju od 60 do 70 posto manje šanse da dobiju rak od osoba koje ne ispunjavaju jedan od kriterija.

Prvi kriterij je pušenje, s kojim treba prestati u potpunosti.

Drugi kriterij je uživanje alkohola, koje mora biti svedeno na minimum - ne više od jednog pića dnevno za žene, ili dva pića dnevno za muškarce.

Tjelesna težina mora biti umjerena, ni prevelika ni premala - indeks telesne težine (BMI) trebao bi biti između 18,5 i 27,5.

Posljednji kriterij je fizička aktivnost - osobe s niskim rizikom obolijevanja vježbale su umjerenim intenzitetom najmanje 150 minuta sedmično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije