'Tihi' simptomi raka: Na ovo morate obratiti pažnju

Radiosarajevo.ba
'Tihi' simptomi raka: Na ovo morate obratiti pažnju
Pixabay / Ilustracija
Tijelo vam na vrijeme šalje signale. Na vama je da ih pravilno protumačite. Dovoljno je da se za tegobe koje ne prolaze sedmicama, odmah javite ljekaru.

Maligne bolesti danas sve češće pogađaju i ljude mlađe te srednje životne dobi, pa ako vam neobični simptomi traju, nemojte ih ignorisati jer ste "premladi" za ozbiljnu bolest, savjetuju ljekari. Prolazne tegobe sa zdravljem vas ne trebaju previše brinuti, ali ako simptomi ne prolaze niti nakon tri do četiri sedmice, obavezno posetite doktora i riješite se sumnji:

  1. Mršavljenje

Većina pacijenata oboljelih od raka nakon postavljenje dijagnoze naknadno primjećuju da su drastično smršali, ali nisu tome pridavali važnost. Gubitak do dva kilograma nije zabrinjavajući, ali sve više od toga bez da ste promijenili svoje prehrambene navike ili počeli da vježbate razlog je za odlazak na pregled.

  1. Umor

Ako svakodnevno osjećate manjak energije, s poteškoćom ustajete iz kreveta i zaspite iste sekunde nakon što ste legli upkos tome što dovoljno spavate, posjetite doktora. Hronični umor najčešće je simptom preopterećenog imuniteta. Iako razlog ne mora biti maligni proces, već neka druga hronična bolest ili poremećaj hormona štitne žlijezde, ako traje duže od tri sedmice, otiđite ljekaru.

  1. Stalan bol

Bol je pratilac upale, problema s imunitetom, ali i nastankom cista koje mogu biti maligne. Bilo da je riječ o upornoj glavobolji, bolu u kostima ili abdomenu, bol koja ne prolazi kroz dvije sedmice može biti predznak malignog procesa te treba utvrditi tačan uzrok.

  1. Promjene na koži

Koža je najveći organ ljudskog tijela, a osim neobičnih mladeža ili rana koji mogu predstavljati pojavu melanoma, koža može odavati i simptome drugih tumora. Obratite pažnju na stalne podočnjake, žutilo kože, hiperpigmentacijske mrlje i guljenje kože te se posavetujte s doktorom.

  1. Problemi s mokrenjem i probavom

Uporne probavne teškoće u obliku proliva, zatvora ili čestih stolica, u kombinaciji s nadutošću ili krvarenjem čest su znak raka u probavnom sistemu, ali mogu upućivati i na rak prostate ili jajnika. Ako imate poteškoća sa mokrenjem, a oni traju duže od dvije sedmice, tražite preglede i ne pripisujte te simptome samo "upali".

  1. Nastanak kvržica

Neobjašnjive kvržice ili pojava otoka na koži mogu biti specifičan simptom raka dojke, testisa ili limfnih čvorova. Također, limfni čvorovi mogu reagirati na maligne procese u obližnjim organima, a testiranje je vrlo jednostavno - biopsija će tačno utvrditi pravo stanje stvari.

  1. Stalna temperatura

Povišena i uporna temperatura koja se javlja bez pratećih simptoma gripe ili prehlade znak je za pregled, kažu ljekari, piše B92. Temperatura je čest pratilac pojave malignih procesa jer nastaje kao rezultat aktiviranja obrambenog sistema tela.

  1. Uporan kašalj/grlobolja

Kašalj koji traje duže od tri sedmice bez toga da bolujete od bolesti tipa astma, svakako je razlog za posjetu doktoru. Istraživanja pokazuju da je više od 70 posto slučajeva raka pluća započelo upornim kašljem, dok više od 90 posto oboljelih od raka grla i jezika kažu kako su bol i nadraženost primijetili mjesecima prije nego što su otišli kod ljekara.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije