Ova biljka liječi stotinu bolesti

1
Radiosarajevo.ba
Ova biljka liječi stotinu bolesti
Foto: Twitter / Neven

Liječi oštećenu jetru, pročišćava krv, a dobro djeluje i kod kancerogenih oboljenja. Odlična je i u sezoni prehlada, viroza i gripe.

Neven (lat. Calendula officinalis) među biljkama je koje se često upotrebljavaju u fitoterapiji, a zahvaljujući bogatom sastavu ljekovitih tvari koristi se kao pomoć u liječenju brojnih tegoba. Sadrži eterično ulje, flavonoide, glikozide, karotenoide, gorke tvari, sluzi, treslovinu, neke organske kiseline te provitamin A.

Čaj od nevena jača imunitet, odličan je u sezoni prehlada, viroza i gripe, može pomoći kod kašlja i pojave herpesa, kada dobro djeluje nevenova mast. Cvjetovi nevena beru se za sunčana vremena i suše na propuhu, prenosi Živim.hr

Nova tragedija u BiH: Ubijen muškarac, napadač se predao

Nova tragedija u BiH: Ubijen muškarac, napadač se predao

Domaće tradicionalno jelo: Najbolji recept za sarmu

Domaće tradicionalno jelo: Najbolji recept za sarmu

Niz bolesti

Nevenom liječimo niz bolesti - gnojne rane i opekotine, bradavice, kurje oči, različite kožne bolesti, otekline, nategnuća mišića, krvne podljeve, slabost jetre i slezene, probleme sa žuči; pospješuje stvaranje i izlučivanje žuči, liječi crijevne i želučane bolesti, pročišćava krv, reguliše menstruaciju, dobro djeluje i kod kancerogenih oboljenja.

Primjena

• ČAJ - 2 kašike suhih cvjetova nevena prelijemo s 1/4 l prokuhale vode, ostavimo 10 minuta i procijedimo. Kod žučnih tegoba uzima se taj čaj po 2-3 šolje dnevno. Kod neurednih i bolnih menstruacija uzima se po jedna šolja dnevno, sedam dana prije menstruacije. Isti čaj koristi se i za obloge.

• OBLOGE - natucane svježe listove stavimo kao oblog kod opekotina, čireva i gnojnih rana. Stavljaju se oblozi i od čaja.

• MAST - u 1 kg čiste svinjske masti stavi se 4 pregršta sitno isjeckanog cvijeta i listova nevena; kuhamo 10 minuta na laganoj vatri uz stalno miješanje. Ostavimo 12 sati, podgrijemo i dobro protisnemo kroz gusto sito. To je izvanredna mast za sve kožne bolesti.

• MASLAC - izmiješaju se u jednakim dijelovima svježi dobro izgnječeni listovi nevena i kozji maslac te malo ugriju da maslac postane tekući. Listovi nevena padnu na dno, a ljekovite tvari zadržane su u maslacu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije