Omiljeni topli napitak: Svjetski dan turske kafe
Turska kafa očarava ljubitelje kafe svojom aromom i baršunastom pjenom, kao i elegantnim izgledom. Kafa je jedan od najdražih napitaka uz koju većina ljudi započinje dan.
Poznata po svojim svojstvima koja otvaraju um i daju energiju, turska kafa je 2013. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine zbog svog jedinstvenog okusa i tradicionalne vrijednosti.
5. decembar, datum upisa turske kafe na UNESCO-ovu listu, slavi se kao 'Svjetski dan turske kafe'.
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Kako uvijek napraviti savršenu kafu
Kafa je mnogo više od napitka. Vrijeme ispijanja mnogi ostavljaju samo za sebe, kako bi u tišini započeli novi dan, dok drugi preferiraju piti je u društvu. Vrijeme uz kafu predstavlja povod za druženje s bliskim osobama.
Činjenica je da je kafa jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, bez obzira u kojoj varijanti se pije, topla ili hladna, sa ili bez dodataka.
Prošle godine u svijetu je proizvedeno 167,2 miliona vreća kafe (jedna vreća teži u prosjeku 60 kilograma), dok je 2020. proizvedeno 170,8 miliona.
Preporuka stručnjaka: Zašto nikada ne bi trebalo piti kafu čim se probudimo
Najveći proizvođači kafe prošle godine bio je Brazil 58,1 posto, zatim Vijetnam 31,6 posto i Kolumbija 13 posto.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.