Kako uvijek napraviti savršenu kafu
Brojni ljudi svoje jutro ne mogu zamisliti bez njenog mirisa, a za pojedine miris mljevene kafe jedan je od najljepših na svijetu.
Kažu i da je najbolja kafa ona u kojoj se uživa s mjerom i bez brzine, a mi vam donosimo savjete dva stručnjaka za kafu, jedan je stručnjak za procjenu kafe Ilija Đurić, a druga je stručnjakinja i blogerica Coffee Love.
Sve zavisi od ukusa, ali neki standardni omjer je: dvije kašičice kafe na 120 ml vode.
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Iako možete da kuhate kafu u ćemu god hoćete, dokle god je ta posuda predviđena da ide na šporet, ipak kafa pripremljena u tradicionalnoj bakarnoj džezvi ima "poseban šmek".
Koristite hladnu, svježu vodu i nikad je ne sipajte do vrha džezve.
Ukoliko ukuhavate šećer, dodajte ga u mlaku vodu.
Čim provri, stavljamo kafu i sačekamo da se "podigne".
"Najbolja mjera je jedna, eventualno dvije šolje u džezvi, nikako kao kod nas - za cijele svatove. Kafa se sipa tamo gdje se i pije, da je nošenjem ne bi iziritirali", kategoričan je Ilija.
Kada sipate kafu u šoljice, sipajte je lagano, da se talog što manje pomiješa s tekućinom. Najbolje je piti iz tanjih šoljica.
Dodajmo i da se kafa ne smije zagrijavati ponovo i da je užegla kafa najgora kafa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.