Preporuka stručnjaka: Zašto nikada ne bi trebalo piti kafu čim se probudimo

1
Radiosarajevo.ba
Preporuka stručnjaka: Zašto nikada ne bi trebalo piti kafu čim se probudimo
Foto: Pixabay.com / Jutarnja kafa/Ilustracija

Za većinu nas, prva jutarnja kafa daje nam energiju koja nam je potrebna da počnemo dan, ali britanski dr. Karan Raj upozorava da kafa ipak ne bi trebalo da bude biti prva stvar koju konzumiramo ujutro.

"Možda je za neke nelogično, ali postoji dobar razlog za to", kaže Raj, koji je ima milione pratitelja na TikToku zahvaljujući svojim praktičnim savjetima, piše britanski Mirror.

Gostujući u emisiji jutarnjeg programa BBC Morning Live, popularni doktor ne predlaže da se u potpunosti odreknete jutarnje kafe, samo da malo promijenite vašu dnevnu rutinu.

Majka koja tuče bebu slala stravične prijetnje: 'Onesvijestila sam je! Sad se svetim'

Majka koja tuče bebu slala stravične prijetnje: 'Onesvijestila sam je! Sad se svetim'

"Nemojte ujutro prvo piti kafu kako biste se razbudili. Tijelo vas prirodno budi kortizolom", rekao je. Umjesto toga, doktor kaže da sačekate nekoliko sati i popijete kafu nakon što se prirodni nivo kortizola u vašem tijelu smanji odnosno opadne.

"Popijte kafu sredinom jutra kada vam nivo kortizola i nivo energije padnu. Tad kofein djeluje i daje energiju", objasnio je. Naravno bilo je i onih koji njegov savjet nisu dobro prihvatili.

"O bože ne. Ja ujutro prvo moram da popijem kafu, inače s nisam nikom prijatelj", napisao je neko u komentarila, a mnogi su se složili s ovim razmišljanjem. Bilo je i dosta onih koji su ranije probali ovu preporuku.

Rekli su da je na početku jako teško, jer ste se navikli na kafu, ali kad to razdoblje prođe, biće vam mnogo bolje i lakše ćete počinjati dan te ispunjavati svoje obaveze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije