Domaće tradicionalno jelo: Najbolji recept za sarmu
Sarma je jedno od omiljenih jela s naših prostora.
Sarma je često sinonim za ručak u hladnim, zimskim danima.
Posebno ako je pravite po provjerenom receptu, kakav vam donosimo, tradicionalna sarma od kiselog kupusa neće vas iznevjeriti.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Naš prijedlog za današnji ručak: Grah za prste polizati
Sastojci:
1 veća ili 2 manje glavice kiselog kupusa
500 g mljevenog miješanog mesa
4 glavice crnog luka
6 kašika riže
1 šolja ulja
100 g suhog mesa
crvena mllevena paprika
sol
suhi biljni začin
Priprema:
1. Odvojite listove kupusa i dobro ih operite.
2. Na malo ulja prodinstati sitno isjeckan luk, dodajte meso pa nastavite dinstanje. Na kraju dinstanja dodati sol, suhi biljni začin, alevu papriku, biber, a onda i rižu.
Malo ko zna kako se zapravo pravi zaprška: Tajna koja je poznata samo pravim majstorima
3. Promiješajte i filujte jedan po jedan list kupusa uvijajući ih po želji. Redajte ih u pogodnu posudu, tako da stanu u jednom redu. Suho meso redajte na režnjeve, pa ga stavite između sarmi. Prelijte ih ostatkom ulja i vodom tako da sarme ogreznu.
4. Pokrijte posudu folijom i stavite u rernu, pa pecite na umjerenoj temperaturi oko 2 sata ili stavite na tihoj vatri da se kuhaju, a pred kraj zapecite u rerni. Prije nego što sarme izvadite iz rerne, skinite foliju da sarme dobiju lijepu rumenu boju, preporučuje Recepti.com.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.