Domaće tradicionalno jelo: Najbolji recept za sarmu

1
Radiosarajevo.ba
Domaće tradicionalno jelo: Najbolji recept za sarmu
FOTO: Coolinarika / Ilustracija

Sarma je jedno od omiljenih jela s naših prostora.

Sarma je često sinonim za ručak u hladnim, zimskim danima.

Posebno ako je pravite po provjerenom receptu, kakav vam donosimo, tradicionalna sarma od kiselog kupusa neće vas iznevjeriti.

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Naš prijedlog za današnji ručak: Grah za prste polizati

Naš prijedlog za današnji ručak: Grah za prste polizati

Sastojci:

1 veća ili 2 manje glavice kiselog kupusa
500 g mljevenog miješanog mesa
4 glavice crnog luka
6 kašika riže
1 šolja ulja
100 g suhog mesa
crvena mllevena paprika
sol
suhi biljni začin

Priprema:

1. Odvojite listove kupusa i dobro ih operite.

2. Na malo ulja prodinstati sitno isjeckan luk, dodajte meso pa nastavite dinstanje. Na kraju dinstanja dodati sol, suhi biljni začin, alevu papriku, biber, a onda i rižu.

Malo ko zna kako se zapravo pravi zaprška: Tajna koja je poznata samo pravim majstorima

Malo ko zna kako se zapravo pravi zaprška: Tajna koja je poznata samo pravim majstorima

3. Promiješajte i filujte jedan po jedan list kupusa uvijajući ih po želji. Redajte ih u pogodnu posudu, tako da stanu u jednom redu. Suho meso redajte na režnjeve, pa ga stavite između sarmi. Prelijte ih ostatkom ulja i vodom tako da sarme ogreznu.

4. Pokrijte posudu folijom i stavite u rernu, pa pecite na umjerenoj temperaturi oko 2 sata ili stavite na tihoj vatri da se kuhaju, a pred kraj zapecite u rerni. Prije nego što sarme izvadite iz rerne, skinite foliju da sarme dobiju lijepu rumenu boju, preporučuje Recepti.com.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije