Ova biljka će vas 'spasiti' kada krene sezona prehlada

0
Radiosarajevo.ba
Ova biljka će vas 'spasiti' kada krene sezona prehlada
Foto: Pexels / Ilustracija

Čaj i sirup od lovora lako je napraviti, a pomoći će u podizanju imuniteta te ublažavanju grlobolje i kašlja.

Lovor je biljka na koju možemo računati tokom cijele godine, a iako se mogu iskoristiti i bobice i listovi, najraširenija je upotreba listova u kulinarstvu.

Lovor pomkaže kod probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume te kod nervoze i nesanice. Djeluje protuupalno i antiseptički pa njegova primjena ide puno dalje od klasičnog obogaćivanja jela.

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Listovi su bogati mineralima (kalij, bakar, mangan, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen) te vitaminima B skupine koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te rad živaca i mišića, piše Ordinacija.hr.

Čaj i sirup od lovorovog lista preporučuju se za jačanje imuniteta, ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa dok je eterično ulje lovora izvrsno za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.

Kako napraviti čaj od lovora?

Priprema: Tri svježa ili suha lovorova lista natrgajte na komade ili sitno nasjeckajte, pa prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta. Sklonite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procijedite.

Kad se malo ohladi, dodajte kašiku limunovog soka i 1-2 kašike domaćeg meda. Pijte 2-3 šoljice čaja dnevno, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije