Otkrijte moć soka od šipka: Lijek za srce, bubrege i savršenu liniju

1
Radiosarajevo.ba
Otkrijte moć soka od šipka: Lijek za srce, bubrege i savršenu liniju
FOTO: Pixabay / Šipak sadrži vitamin C

Iako jabuka i brusnice često dominiraju svijetom zdravih sokova, ne smijemo zaboraviti na blagodati soka od šipka. Ovaj crveni voćni dragulj pruža brojne zdravstvene prednosti koje svakako vrijedi istražiti. Priprema soka od šipka je jednostavna: dovoljno je očistiti šipak, izblendati ga i procijediti dobiveni sok.

Antioksidativna Snaga

Sok od šipka obiluje protuupalnim svojstvima i antioksidansima koji igraju ključnu ulogu u prevenciji različitih bolesti, uključujući rak. Istraživanja objavljena u časopisu Advanced Biomedical Research otkrila su da sok od šipka može smanjiti oksidativni stres, neutralizirati štetne slobodne radikale i suzbiti oštećenje lipida. Osim toga, dokazano je da ima protukancerogeni učinak.

Zdravlje srca na dlanu

Umjerena konzumacija soka od šipka može pridonijeti prevenciji srčanih bolesti. Polifenoli prisutni u soku od šipka podržavaju zdravlje srca, a istraživanja objavljena 2017. u časopisu Phytotherapy pokazala su da konzumacija ovog soka može smanjiti učestalost i intenzitet bolova u prsima, što su simptomi srčanih bolesti.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Blagotvoran za Bubrege

Šipak je izvor kalija koji može pomoći u smanjenju rizika od stvaranja bubrežnih kamenaca i očuvati zdravlje bubrega. Istraživanja su sugerisala da prehrana obogaćena antioksidansima može zaštititi bubrege, a sok od šipka je dragocjen izvor ovih tvari.

Primijetili ste da su vam ruke i noge stalno hladne? Možda je to razlog da se zabrinete

Primijetili ste da su vam ruke i noge stalno hladne? Možda je to razlog da se zabrinete

Reguliše krvni pritisak

Redovito konzumiranje soka od šipka može pomoći u reguliranju krvnog pritiska. Sok sadrži kompleks ugljikohidrata koji poboljšavaju razinu željeza u krvi i smanjuju krvni tlak. Na taj način, pomaže smanjiti rizik od hipertenzije i time smanjuje opasnost od srčanih oboljenja.

Potpora mršavljenju

Sok od šipka je bogat vlaknima i niskokaloričan, što ga čini izvrsnim izborom za sve koji žele održavati ili postići željenu tjelesnu težinu. Također, polifenoli u šipku potiču brži metabolizam i pomažu tijelu u razgradnji viška masti, pridonoseći kontroli tjelesne težine.

Povećava imunološki sistem

Sok od šipka, bogat antioksidansima i vitaminom C, podržava imunološki sustav i štiti od različitih bolesti. Za one sklonije infekcijama i čestim oboljenjima, konzumiranje soka od šipka može ojačati prirodne obrambene mehanizme organizma.

Potiče Plodnost

Šipak može potaknuti zdravu spolnu želju i potiče proizvodnju folne kiseline, koja je ključna za začeće. Također, antioksidansi u šipku poboljšavaju protok krvi u endometrij, što je od suštinskog značaja za zdravu trudnoću.

Kada Je Najbolje Vrijeme za Konzumaciju Soka od Šipka?

Iako je sok od šipka prikladan za konzumiranje u bilo koje doba dana, najbolje ga je piti ujutro na prazan želudac. Na taj način, tijelo najbolje apsorbira hranjive tvari koje pruža ovaj blagotvoran napitak.

Postoje li Nuspojave?

Umjerena konzumacija soka od šipka ima pozitivan učinak na zdravlje, no prekomjerna konzumacija može izazvati probleme. Trudnice bi trebale izbjegavati ekstrakt šipka jer može sadržavati koru ploda, koja se ne smatra sigurnom. Osobe koje pate od dijareje također bi trebale izbjegavati sok od šipka ili ekstrakt šipka.

Također, osobe koje uzimaju ACE inhibitore, lijekove za kontrolu visokog krvnog tlaka, liječenje zatajenja srca ili prevenciju oštećenja bubrega kod dijabetičara, trebaju konzumaciju soka od šipka konzultirati sa doktorom, jer postoje indikacije da sok od šipka može imati sličan učinak kao i ACE inhibitori, što može uzrokovati preveliku sniženost krvnog pritiska.

Preporučujemo umjerenu i uravnoteženu konzumaciju soka od šipka kako biste uživali u njegovim brojnim zdravstvenim prednostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije