Ostalo vam je pečene piletine: Ovo je odlična ideja kako je iskoristiti
Kad temperature porastu u termometru, više nam odgovaraju hladna jela poput svježeg povrća i voća. No to ne znači da bismo se trebali odreći i bjelančevina poput mesa te ugljikohidrata poput svima omiljene tjestenine.
Umjesto s toplim umakom, pripremite te namirnice u obliku hladne salate. Ako želite dodatno povećati ukupnu količinu bjelančevina, umjesto klasične tjestenine od pšeničnog brašna iskoristite onu proteinsku od slanutka ili leće.
Ovo je jelo idealno ako su imate ostataka pečene piletine. Ako vam se pak ne da peći piletina, poslužiti se možete i onom već gotovom iz supermarketa, piše zadovoljna.dnevnik.hr.
Sastojci:
- 400 grama tjestenine
- 200 grama pečene piletine
- 100 grama smrznutog graška
- 50 grama smrznutog kukuruza
- 1 svježa paprika
- 100 grama cherry paradajza
- nekoliko listića bosiljka
Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
2. Pred kraj kuhanja tjestenine u vodu dodajte smrznuti grašak i/ ili kukuruz. Poslužiti se možete i graškom te kukuruzom iz konzerve.
3. Ocijedite vodu i ostavite da se tjestenina ohladi.
4. Narežite pečenu piletinu na sitnije komadiće.
5. Očistite papriku i nasjeckajte je na manje kockice. Cherry paradajz operite i prepolovite.
6. Tjesteninu, piletinu i povrće pomiješajte u jednoj zdjeli. Odaberite želite li salatu preliti laganijim umakom ili onim kremastim. Smućkajte sastojke umaka po želji i sljubite s tjesteninom.
Ovako pripremljena salata može „izdržati“ oko tri dana u frižideru.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.