Osobe koje posjećuju kulturne događaje duže žive

Radiosarajevo.ba
Osobe koje posjećuju kulturne događaje duže žive
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Starije osobe koje češće posjećuju umjetničke galerije, muzeje, pozorišne predstave i koncerte imaju duži životni vijek od onih koji to ne čine - pokazali su rezultati istraživanja provedenog u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše časopis BMJ.

I onda kada se u obzir uzmu drugi zdravstveni i socijalni faktori, istraživači londonskog Univerziteta College su uočili da je kod starijih osoba od 50 godina, koje se češće bave umjetničkom aktivnošću, vjerovatnoća smrtnog ishoda bila za 31 posto niža u odnosu na njihove vršnjake koji nisu upražnjavale aktivnosti te vrste. Istraživanje je trajalo 14 godina.

"Ovakvi rezultati su u prilog ranijim satističkim analizama i antropološkim podacima koji upućuju na to da bavljenje umjetnošću i posjećivanje kulturnih manifestacija pridonosi produženju životnog vijeka, posebno kod starijih osoba", istakla je profesorica psihobiologije i epidemiologije na Univerzitetu College i koautorica studije Daisy Fancourt.

Studija je pokazala da umjetnost može uticati na dugovječnost jer pozitivno doprinosi mentalnom zdravlju, društvenim kontaktima, smanjuje usamljenost i sjedilački način života.

Uzorak istraživanje je bio 6.710 osoba starijih od 50 godina iz 2002.

Prema riječima Jennifer Novak-Leonard s čikaškog Univerziteta Northwestern, umjetnost poboljšava život u kvantitativnom i kvalitativnom smislu, navodi BMJ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije