Osam razloga zbog kojih nije zdravo da hodamo bosi

2
Radiosarajevo.ba
Osam razloga zbog kojih nije zdravo da hodamo bosi
Foto: Pexels / Ilustracija

Većina nas misli da je hodanje bosih nogu zapravo zdravo, no da li je to baš tako?

Prema mišljenju stručnjaka, to može učiniti više štete nego koristi. Magazin Cheery piše kakve rizike nosi bosonogo hodanje.

Mogla bi vas početi boljeti leđa

Kad osoba hoda bosa, stopala nemaju odgovarajuću podlogu. To može utjecati na naš hod i držanje. Povećava se opterećenje stopala i kralježnice. Zato posljedica bosonogog hodanja mogu biti bolovi u gležnjevima, koljenima i leđima, ponekad i nelagoda u ramenima i vratu.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Loša cirkulacija ili... Šta hladna stopala govore o našem zdravlju

Loša cirkulacija ili... Šta hladna stopala govore o našem zdravlju

Moguća upala Ahilovih tetiva

Bosonogo hodanje mijenja raspodjelu tjelesne težine i pritiska na mišiće stopala koji se pretjerano napinju kako bi održali ravnotežu. Budući da pete dodiruju tlo, tetive koje ih povezuju s nogama postupno se istežu. To može dovesti do akutne ili hronične upale Ahilove tetive.

Koža na vašim stopalima može postati suha i ispucana

Ako stopala nisu zaštićena, koža će brže gubiti vlažnost i postati suha. Osim toga, pete mogu ispucati. Kako biste spriječili ove posljedice, trebate piti puno tekućine i temeljito hidratizirati kožu proizvodima za njegu kože, posebno na problematičnim područjima.

Možda ćete iskusiti neprijatni "plantarni fasciitis"

Dok hodate bosi, stopala su zaštićena samo tankim slojem masnoće. Redovno hodanje po tvrdim površinama uklanja masnu podlogu, a kao rezultat toga može se javiti bol u donjem dijelu petne kosti.

Recept za čudesnu kućnu pedikuru koja čini stopala mekima i lijepima

Recept za čudesnu kućnu pedikuru koja čini stopala mekima i lijepima

Postoji veća opasnost od gubitka ravnoteže i pada

Pravilna obuća omogućuje vam bolje prianjanje na glatkim i skliskim površinama. Zato ne treba nemarno hodati po pločicama oko bazena ili u javnim tuševima. Ne samo da možete dobiti gljivičnu infekciju nego to također povećava rizik od pada.

Vaša stopala mogu s vremenom postati šira

Studija je pokazala da redovito bosonogo hodanje može učiniti vaša stopala širima, ali to se može dogoditi samo ako ne nosite cipele duže vrijeme. Ako to radite samo povremeno, to neće utjecati na oblik vaših stopala.

Možete se zaraziti parazitima

Hodanje bosih nogu po zelenoj travi ili po plaži nije uvijek sigurno jer se tamo mogu naći paraziti. Na primjer, u pijesku na plaži, gdje je okolina topla i vlažna, mogu se nastaniti valjkaste gliste.

Može doći do iritacije kože

Naša stopala imaju žlijezde znojnice. Ako po toplom vremenu izbjegavate nošenje čarapa koje upijaju znoj, stopala će vam stalno biti mokra, a to može izazvati iritaciju kože ili dovesti do razvoja gljivica, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije