Osam prirodnih rješenja: Evo kako da spriječite prekomjerno opadanje kose

0
Radiosarajevo.ba
Osam prirodnih rješenja: Evo kako da spriječite prekomjerno opadanje kose
Foto: Instagram / Kosa

Njegovana, zdrava i uredna kosa može biti naš zaštitni znak, ali i silno željeni „ukras“ koji je ponekad teško dostižan.

Opadanje kose, povremeno ili trajno, pogađa svakoga od nas. Srećom, postoje prirodna rješenja ovog problema koji može imati različite uzroke.

Zeleni čaj

Prednosti koje ima zeleni čaj za kosu su rezultat različitih hranjivih sastojaka i antioksidansa koje u sebi sadrži, piše Net.hr.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Jedan od njih je i vitamin B. Redovna upotreba ovog vitamina B za kosu je dobar put do zdrave kose jer omekšava dlaku, jača folikule i pomaže u kontroli procvjetalih krajeva.

Sok od bijelog luka

Bijeli luk je dokazano lijek za mnoge bolesti, stimulira cirkulaciju, djeluje kao antiseptik, ali također ima i učinak koji potiče rast kose

U njemu postoje biološki aktivni fitonutrienti koji vraćaju boju i strukturu kose, pojačavaju procesi rasta, aktiviraju čišćenje žarulja začepljenih sebumom od masnih čepova.

Riječ je o sumpornim spojevima, vitaminima, eteričnim uljima, organskim kiselinama i vrijednim elementima u tragovima – cinkovom, selenovom i bakrenom.

Maska za kosu od jaja

Ovo je jedna od prirodnih maski koju možete sami napraviti kako biste zaštitili i njegovali kosu. Jaja su bogata proteinima, biotinom i mineralima čime pružaju dubinsku njegu kosi.

Hit frizura
Foto: Instagram: Hit frizura

Također preveniraju lomljenje kose jer njeguju vlasište. Djeluju kao prirodni regenerator pa prilikom ispiranja nije potrebno koristiti komercijalnu verziju.

Đumbir

Možda niste znali da se đumbir u mnogim zemljama tradicionalno koristi za tretmane kose, a najpoznatiji je po tome što drži perut pod kontrolom.

Maska od bundeve

Ova superhrana potiče rast kose. Ako neko želi tretirati svoju kosu sa sredstvom od bundeve, priuštit će joj dodatni sjaj.

Kosa
Foto: Instagram: Kosa

Za to je potrebno pomiješati malo pirea od bundeve s jednakom količinom jogurta, dodati nekoliko kapi kokosovog ulja te žlicu meda.Tu mješavinu nanesite na vlažnu kosu te je nakon pet do deset minuta isperite.

Korijen sladića

Osim što pomaže ženama, ova biljka sadrži i sastojak koji sprječava pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron (DHT), koji ima ključnu ulogu kod opadanja kose u muškaraca.

Od nje možete pripraviti i šampon za sprječavanje opadanja kose, tako što ćete je dodati u svoj omiljeni šampon za kosu.

Kajenski papar

Kajenski papar odličan je izvor niza vitamina i minerala, uključujući vitamin A, C, E, vitamine B kompleksa, beta karoten, kalcij i kalij.

Ilustracija/kosa
Foto: Pexels: Ilustracija/kosa

Sabal palma

Poznato je da Sabal palma utiče na usporavanje gubitka kose, ali malo je poznato zašto.

Sabal palma sprječava tijelo u proizvodnji enzima 5-alfa reduktaza koji testosteron pretvara u DHT androgen. DHT je androgen koji pospješuje gubitak kose (androgenska alopecija ili muška, genetska, nasljedna ćelavost). Smanjenje proizvodnje DHT-a je ključ usporenja gubitka kose.

Male tajne ljepote: Ovo su četiri trika kako da vam se kosa manje masti

Male tajne ljepote: Ovo su četiri trika kako da vam se kosa manje masti

Sabal palma neće u potpunosti spriječiti opadanje kose ali će ga značajno usporiti.

Jedan od najvećih simbola ženske senzualnosti je kosa, no ništa manje nije važna niti muškarcima.  Potrebno je znati da je zdrava i lijepa kosa ogledalo zdravlja čitavog organizma.

Kako se kosa stalno razvija, raste i obnavlja iz svojih korjenova - folikula, osnovni je preduvjet za zdravu i lijepu kosu pravilna prehrana, a evo što vam sve može pomoći protiv opadanja kose.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije