Orijentalna čorba od crvene leće: Teško joj je odoljeti
Ukoliko niste sigurni šta biste kuhali za ručak, donosimo vam prijedlog za jedno orijentalno jelo koje se lako priprema, a vaše će nepce uživati.
Posebno će vam prijati ako ste ovih dana jeli suhu hranu, pa vaše tijelo vapi sa nečim čorbastim.
Pravi odgovor je čorba od crvene leće.
Sastojci 2 osobe:
2 kašike maslinovog ulja
1 veća glavica crnog luka
4 čehna propasiranog bijelog luka
2 nasjeckane mrkve
1 paradajz
1 šipka sitno sječenog celera
1-2 kašičice mljevenog kumina
po ukusu soli, bibera, vegete
150 gr crvene leće
1 l vode
375 ml temeljca od pileće supe
2-3 kašike svježeg peršuna
Priprema:
1. Zagrijati ulje u šerpu, dodati luk pa ga pržiti dok ne postane svijetlo žućkaste boje, oko 5 minuta. Dodati bijeli luk, mrkvu, paradajz, celer, kumin, biber i vegetu, propržiti još oko 2 minute.
2. Dodati leću, vodu i pilećeg temeljca, ako ga nemate, dodajte isto toliko vode i krčkati, otklopljeno oko dvadeset minuta ili dok vam se leća ne skuha.
3. Promiješati povremeno. Crvena leća se mnogo brže skuha od obične. Po želji možete dodati i malo limunovog soka na kraju kuhanja, peršun, probati da li vam je potrebno još soli i bibera i poslužiti uz parče prepečenog hljeba, piše Coolinarika.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.