Omekšivač ne smijemo koristiti kada peremo ova 4 materijala

Radiosarajevo.ba
Omekšivač ne smijemo koristiti kada peremo ova 4 materijala
Foto: Wikipedia / Ilustracija

Većina nas ne preskače upotrebu omekšivača prilikom pranja veša, a često nas želja sa mekanom, mirišljavom odjećom navede i da pretjeramo.

No, ovo može da izazove čak i kontra efekat, a zanimljivo je da postoje i materijali koji nikako ne "vole" omekšivač.

Riječ je o tkaninama s posebnim svojstvima čiju funkciju ovaj proizvod blokira, pa se savjetuje da prilikom njihovog pranja uopšte ne koristite omekšivač. Tako ćete produžiti životni vijek svojoj odjeći, a evo i o kojim se materijalima radi.

Tkanina od mikrovlakana

Mikrovlaknasti materijali su nevjerovatno izdržljivi i sjajno upijaju tečnost. Od njih se na primjer prave ženske najlonke, krpe, fitnes peškiri, rukavice za čišćenje, tkanine za čišćenje ekrana...

Sportska odjeća

Specijalizovana sportska odjeća je napravljena tako da upija znoj i hladi vas tokom vježbanja ili aktivnosti. Omekšivač ostavlja sloj koji blokira sva ta svojstva.

Radna odijela

Najčešće se prave od posebnih materijala koji su nezapaljivi, a omekšivač loše djeluje na njihova svojstva otpornosti.

Peškiri

Vjerovali ili ne, omekšivač narušava glavnu funkciju peškira, a to je apsorpcija, odnosno upijanje vode. Zato radije preskočite ovaj korak, a još bolju mekoću peškirima dat će obično alkoholno sirće!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije