Održava zdrave kosti i blagotvoran je za crijeva i sve to osigurano u samo jednoj šolji ovog povrća
Daju potporu tijelu, omogućuju nam stajanje, kretanje, skladište su minerala poput kalcija i fosfora, ali i čuvaju od povreda naše vitalne organe - srce, pluća i mozak.
Dobro zdravlje naših kostiju je izuzetno važno, a u njihovom jačanju i sprječavanju bolesti poput osteoporoze puno mogu pomoći neke namirnice iz naše kuhinje.
Povrće broj jedan
Dakako, riječ je o povrću koje je korisno za zdravlje kostiju, međutim, dijetetičarka Marissa Karp ipak daje značajnu prednost jednoj skupini. Riječ je o zelenom lisnatom povrću poput kelja, špinata i blitve. No, posebno se izdvaja zeleni lisnati kelj, samo jedna šolja ovog povrća sadrži otprilike 270 miligrama kalcija, što je ekvivalentno količini koja se nalazi u 225 grama grčkog jogurta.
Objavljena je prognoza za BiH do 20. januara: Stižu nove sniježne padavine - evo gdje će biti obilne
Ovo su, ističe Karp, važni podaci jer je kalcij ključan za jačanje kostiju. Naime, više od 99 posto kalcija u našem tijelu nalazi se u kostima, što naglašava njegovu vitalnu ulogu za cjelokupno zdravlje kostiju.
"Osim toga, šolja kuhanog lisnatog kelja sadrži skoro 800 mikrograma vitamina K, što predstavlja više od 800 posto preporučene dnevne doze", objašnjava Karp i dodajte da vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže kalcija u tijelu, čime postaje izuzetno važan za zdravlje kostiju.
Naime, niske razine vitamina K povezane su s povećanim rizikom od osteoporoze i prijeloma. Očuvanju kalcija u kostima pomaže i kalij kojeg u lisnatom kelju ima oko 220 miligrama. Kako pridonosi zdravlju kostiju, povrće pridonosi i ostatku tijela. Bogato je antioksidansima, što znači da pomaže u smanjenju upala i smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Također, povrće sadrži značajnu količinu vlakana, što doprinosi pravilnoj probavi i potiče zdrave crijevne bakterije.
Kako ih uvesti u prehranu
S obzirom na to koliko je povrće korisno za kosti i opće zdravstveno stanje, evo nekoliko savjeta kako u svoju prehranu uključiti više ovog hranjivog bilja:
- Lisnati kelj dodajte juhama i gulašima
- Koristite ga kao bazu za zdrave tortilje.
- Probajte ga u pestu u kombinaciji sa svježim bosiljkom.
- Pirjajte ga kao prilog - Pomiješajte ovo povrće s češnjakom, maslinovim uljem i limunovim sokom i dobit ćete dobiti ukusan prilog koji se dobro slaže s bilo kojim proteinom.
- Kuhanje u woku – kada se kuha u woku lisnati kelj će omekaniti i postati sočan, a dodatno ga možete začiniti raznim umacima i začinima po želji
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.