Odličan recept: Lagane i brze čokoladne buhtlice

2
Radiosarajevo.ba
Odličan recept: Lagane i brze čokoladne buhtlice
FOTO: Coolinarika / Ilustracija

Volite li buhtlice, ove bi vas mogle oduševiti. Šočne čokoladne buhtlice idealne su uz čaj.

Sastojci: 

500 g pšeničnog glatkog brašna 
1 Kvasac instant
30 g kakaa
80 g maslaca
40 g šećera
1 vanilin šećer 
1 jaje
oko 170 ml mlijeka
200 g čokolade ili evrokrema

Bravo | Profesori-vijećnici paušalima stipendiraju svoje bivše učenike za nastavak školovanja!

Bravo | Profesori-vijećnici paušalima stipendiraju svoje bivše učenike za nastavak školovanja!


Priprema:

Brašnu dodajte kvasac, kakao i promiješajte, zatim dodajte maslac sobne temperature i izradite.

Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje, toplo mlijeko po potrebi i zamijesite glatko (mekanije) tijesto.

Stavite u nauljenu posudu, prekrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se volumen ne udvostruči (1h).

Tijesto podijelite na 12 dijelova i formirajte kugle.

U ruci malo spljoštite, na svaku stavite kašiku čokolade, pa opet oblikujte kuglu.

Stavite u posudu za pečenje (Ø 26 cm) obloženu papirom za pečenje. Prekrijte posudu za pečenje i ostavite dizati 10 - 20 minuta na toplom mjestu.

Buhtle pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 minuta. Ostavite stajati 5 minuta, a zatim ih izvadite da se ohlade, piše Coolinarka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije