Odličan recept: Lagane i brze čokoladne buhtlice
Volite li buhtlice, ove bi vas mogle oduševiti. Šočne čokoladne buhtlice idealne su uz čaj.
Sastojci:
500 g pšeničnog glatkog brašna
1 Kvasac instant
30 g kakaa
80 g maslaca
40 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
oko 170 ml mlijeka
200 g čokolade ili evrokrema
Bravo | Profesori-vijećnici paušalima stipendiraju svoje bivše učenike za nastavak školovanja!
Priprema:
Brašnu dodajte kvasac, kakao i promiješajte, zatim dodajte maslac sobne temperature i izradite.
Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje, toplo mlijeko po potrebi i zamijesite glatko (mekanije) tijesto.
Stavite u nauljenu posudu, prekrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se volumen ne udvostruči (1h).
Tijesto podijelite na 12 dijelova i formirajte kugle.
U ruci malo spljoštite, na svaku stavite kašiku čokolade, pa opet oblikujte kuglu.
Stavite u posudu za pečenje (Ø 26 cm) obloženu papirom za pečenje. Prekrijte posudu za pečenje i ostavite dizati 10 - 20 minuta na toplom mjestu.
Buhtle pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 minuta. Ostavite stajati 5 minuta, a zatim ih izvadite da se ohlade, piše Coolinarka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.