Uz ove savjete - nema bacanja kolačića: Ostat će svježi do Nove godine
![Uz ove savjete - nema bacanja kolačića: Ostat će svježi do Nove godine](https://storage.radiosarajevo.ba/article/441525/871x540/kolaci_svjezina_trik_pb.jpg?v1640537336)
Nakon proslave Božića, mnogima od praznične trpeze najčešće ostaju velike količine slatkog.
Neke kekse i kolače želimo sačuvati i njihov rok trajanja produžiti do novogodišnje proslave, a to je moguće uz nekoliko savjeta.
1. Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna će ih okolina omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost.
![Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579070/300x185/protesti-sarajevo-femicid-ngrsa-16feb25-11.jpg?v1739711649)
Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana
Preporučuje ih se stoga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
2. Ostatke kolača od dizanog i lisnatog tijesta najbolje je zamrznuti.
Prije spremanja u zamrzivač, prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižideru pa tek onda prebaciti na temperaturu ispod ništice.
3. Ukoliko želite sačuvati ostatke prhkih keksića s punjenjem koji moraju biti sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovicu narezane jabuke.
Oni djeluju poput ovlaživača koji produžuju rok svježine kolača, piše Zadovoljna.hr.
4. Kremaste kolače ne preporučuje se držati u frižideru duže od tri dana.
Nakon toga najbolje ih je zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa pospremljene u vrećicu ili posudu.
Prije planirane konzumacije računajte da je potrebno najmanje tri sata da se kolači u potpunosti odmrznu na sobnoj temperaturi.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.