Odgovor na staro pitanje: Koliko dugo smije stajati sarma?

0
Radiosarajevo.ba
Odgovor na staro pitanje: Koliko dugo smije stajati sarma?
Foto: Coolinarika / Tajna je u jednom sastojku

Sarma je tradicionalno jelo koje se, zahvaljujući kiselom kupusu, mesu i začinima, može relativno dugo čuvati, ali samo ako se pravilno skladišti.

U ovim krajevima zima je gotovo nezamisliva bez sarme, koja se najčešće priprema u većim količinama i mnogima je najukusnija nakon dan ili dva.

Prema savjetima stručnjaka, sarma u frižideru može stajati do sedam dana. Važno je da se drži u dobro zatvorenoj, hermetičkoj posudi kako bi se spriječio ulazak zraka i preuzimanje mirisa drugih namirnica. Prije jela, sarma se mora temeljito zagrijati na visokoj temperaturi.

CIK objavio oglas: Potrebni radnici za uvođenje novih izbornih tehnologija u BiH

CIK objavio oglas: Potrebni radnici za uvođenje novih izbornih tehnologija u BiH

Ako ste pripremili veću količinu, preporučuje se zamrzavanje. U zamrzivaču sarma može ostati do tri mjeseca, a najbolje ju je spremati u plastične posude ili vrećice s minimalno zraka. Zamrzavanje u manjim porcijama olakšava kasnije korištenje.

Prilikom odmrzavanja, sarmu je potrebno prvo ostaviti u frižideru da se polako otopi, a zatim je dobro zagrijati prije posluživanja. Važno je napomenuti da se sarma koja je već jednom odmrznuta ne smije ponovo zamrzavati.

Nakon kuhanja, sarmu treba kratko ohladiti na sobnoj temperaturi, ali ne duže od dva sata, te je potom odmah staviti u frižider. Ako primijetite promjenu mirisa, boje ili okusa, to je jasan znak da jelo više nije sigurno za konzumaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije