Objavljena lista 50 vrsta najboljeg hljeba na svijetu: Među njima i jedan iz bh. susjedstva

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena lista 50 vrsta najboljeg hljeba na svijetu: Među njima i jedan iz bh. susjedstva
Foto: Pexels / Hljeb/Ilustracija

Šta je hljeb? Vjerovatno ne morate dugo razmišljati, i bez obzira da li ste gladni za kriškom kiselog tijesta ili žudite za tortiljama, ono što zamišljate mnogo govori o tome odakle dolazite.

Ali ako je hljeb lako zamisliti, teško ga je definirati.

Historičar hljeba William Rubel tvrdi da je stvaranje stroge definicije hljeba nepotrebno, čak i kontraproduktivno.

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

"Hljeb je u osnovi ono što vaša kultura kaže da jeste", kaže Rubel, autor knjige "Hljeb: Globalna historija". "Ne mora se praviti ni od kakve određene vrste brašna."

Umjesto toga, on voli da se fokusira na ono što hljeb radi: Pretvara osnovne žitarice poput pšenice, raži ili kukuruza u trajnu hranu koja se može nositi na polja, koristiti za ishranu vojske ili čuvati za zimu.

Čak i prije nego što su se prva poljoprivredna društva formirala oko 10.000. godine prije nove ere, lovci-sakupljači u Jordanskoj Crnoj pustinji pravili su hljeb od gomolja i domaćih žitarica.

Danas, potomci tih ranih vrsta hljeba pokazuju izvanrednu širinu kulinarskih tradicija našeg svijeta.

U surovim planinama njemačke regije Vestfalija, pekari pare vekne gustog raženog hljeba i do 24 sata, dok se armenski lavaš napravljen od pšenice pretvara u plikove i porumeni nakon 30 sekundi u tandoor peći.

Etiopski kuhari fermentiraju tijesto od mljevenog tefa za injeru u kiselkast, mjehurićav napitak, dok se kukuruzno tijesto za venecuelanske arepase direktno tapka na vruću ploču za pečenje.

Ova lista odražava tu raznolikost. Uz nezaboravan okus, ovi hljebovi su odabrani zbog svojih jedinstvenih sastojaka, kultnog statusa i čistog, domaćeg zadovoljstva jedenja.

Od bogatih slojeva malezijskog roti canaija do turskog simita s koricom od sjemenki, oni su putovanje kroz suštinu globalne utješne hrane - i podsjetnik da je kreativnost, poput hljeba, ljudsko naslijeđe.

Po abecednom redu po lokaciji, CNN donosi 50 najljepših vrsta hljebova na svijetu.

  • Bolani, Avganistan
  • Lavaš, Armenija
  • Damper bread, Australija
  • Luchi, Bangladeš
  • Hljeb sa sirom, Brazil
  • Montreal bagels, Kanada
  • Marraqueta, Čile
  • Shaobing, Kina
  • Kubanski hljeb, Kuba
  • Libba, Egipat
  • Pupusas, Salvador
  • Injera, Etiopija
  • Baguette, Francuska
  • Khachapuri, Gruzija
  • Pumpernickel, Njemačka
  • Za ponijeti, Hong Kong
  • Tamni raženi hljeb, Island
  • Paratha, Indija
  • Roti gambang, Indonezija
  • Sangak, Iran
  • Soda kruh, Irska
  • Challah, Izrael
  • Ciabatta, Italija
  • Bammy hljeb, Jamajka
  • Kare pan, Japan
  • Tabunski hljeb, Jordan
  • Roti canai, Malezija
  • Ħobż tal-Malti, Malta
  • Tortilje, Meksiko
  • Khobz kesra, Maroko
  • Prženi hljeb, Navaho Nation
  • Tigerbread, Holandija
  • Gradska vijećnica, Novi Zeland
  • Lefse, Norveška
  • Podplomyk, Poljska
  • Kukuruzna ivica, Portugal
  • Karavai, Rusija
  • Pane carasau, Sardinija
  • Proja, Srbija
  • Gyeran-ppang, Južna Koreja
  • Appam, Šri Lanka
  • Kisra, Sudan i Južni Sudan
  • Limpa hljeb, Švedska
  • Balep korkun, Tibet
  • Simit, Turska
  • Crumpets, Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Keksi, Sjedinjene Američke Države
  • Non, Uzbekistan
  • Arepa, Venecuela
  • Malawach, Jemen

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije