Obične stvari u kući koje mogu biti opasne za djecu

Radiosarajevo.ba
Obične stvari u kući koje mogu biti opasne za djecu
Arhiva/Ilustracija / Roditelji moraju biti oprezni
Čajnici, staklene čaše, tanke vezice za roletne ima jednu zajedničku stvar, opasne su za djecu. Slučaj djevojčice Bronwyn Taylor, koja se udavila vezicom sa prozora dok se igrala, pokrenuo je puno rasprava šta sve može biti smrtonosno za dijete.

Osoblje u bolnici nije moglo da pomogne dvogodišnjoj djevojčici. Ovaj slučaj bio je alarm za sve roditelji koji nisu bili u potpunosti svjesni rizika u njihovima kućama. Samo jedna sekunda nepažnje može biti kobna za dijete. 

Ispod je lista stvari koje može da bude opasna za dijete, a nalaze se u skoro svakoj kući. 

1. Kada za kupanje ili veliki akvarij za ribe

Stvari u kojima se nalazi voda, mogu biti jako opasne za dijete. Djeca se vole igrati, a da ne spominjemo njihovu strast za vodom. Ostavljati djecu da se igraju sama blizu ovakvih stvari, je jako opasno, zbog toga što mogu lako upasti i bez obzira što nisu jako duboke, ne smiju se podcijeniti.

2. Utičnice i električni uređaji

Najvažnije pravilo od svih je držati djecu dalje od ovih stvari. Dok pužu i uče da hodaju, mogu se vrlo lako naći u opasnosti.

3. Ladice

Djeca obožavaju da se penju. Police za knjige, ormari i drugi namještaj su definitivno omiljene za njihova prva penjačka iskustva. Potrebno je biti oprezan, jer ako polica nema čvrstu osnovu može lako da padne i povrijedi dijete. Da bi zaštitili svoju djecu roditelji bi trebali da učvrste ove stvari da ne mogu lako preporuke su depoveste.online.

4. Vezice za povlačenje roletni i drugih zastora

Skoro 17.000 djece je povrijeđeno vezicama od 1990. do 2015. godine, većinom su bile lake povrede, ali zabilježeno je i skoro 300 smrtnih slučajeva. Većina smrtnih slučajeva okončala je tako što su se djeca upetljala i udavila u ovim naizgled bezazlenim stvarima.

5. Čajnici ili kuhala za vodu

Ovo su jako popularni predmeti, skoro svako domaćinstvo ih ima. Roditelji moraju bti jako oprezni, zbog toga što se djeca mogu lako ozlijediti.

 6. Oštri rubovi 

Padanje je normalno za proces dječijeg odrastanja. Velike su šanse da će djeca pasti na oštre rubove namještaja. Zbog ovoga bi roditelji trebali da ih zaštite na sve načine, psotavljanjem različitih zaštita, jastučića ili slično.

7. Lijekovi

U očima djeteta, lijekovi su slatkiši. Ne mogu ih razlikovati i nisu svjesni njihove opasnosti. Roditelji bi trebali držati tablete izvan njihovog dometa.

8. Stakleno posuđe

Stakleno ili porculansko posuđe može lako biti opasno za dijete, pogotovo ako se razbije. Roditelji bi zbog potencijalne opasnosti trebali da koriste plastično posuđe za dijete ili da budu jako oprezni ako daju djetetu nešto iz ovakvog posuđa.

9. Sitni predmeti

Sitni predmeti kao što su dugmad, baterije su također jako opasne za djecu. Djeca mogu vrlo lako progutati neki od njih, što bi mogo izazvati gušenje. Osim ovih predmeta, potrebno je biti oprezan i sa sitnim voćem i grickalicama.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije